Sarpsborg

Åpner dørene for «drop-in»-vielser

8. september arrangerer Sarpsborg kirke for første gang vielser etter drop-in-metoden. Inntil 12 ektepar skal vies av prost Kari Mangrud Alvsvåg og hennes kolleger i løpet av én ettermiddag.

– Som sognepresten vår har sagt, er det fint å gi mennene som kanskje kvier seg for å fri fordi de gruer seg til et stort bryllup, et lite spark bak. Så litt humoristisk har det også vært rundt dette, smiler prost Kari Mangrud Alvsvåg i Sarpsborg prosti.

8. september inviterer hun og resten av menigheten til «drop-in»-vielser i Sarpsborg kirke, med kapasitet til å ta imot inntil 12 brudepar.

– Om man ønsker å gjøre det sammen med andre, kan vi ha opp mot åtte vielser i en felles seremoni. Da går man inn som par, men alle må selvfølgelig bli spurt personlig. Man kan også få en egen seremoni i etterkant.

Svensk inspirasjon

Det eneste parene selv må gjøre i forkant, er å innhente en såkalt prøvingsattest fra Skatteetaten, slik at det juridiske er i orden og ekteskapet er gyldig.

– Vi stiller med musikk, prest og det som måtte være nødvendig. Om man ikke har forlovere kan vi også stille med vitner, og vi pynter kirken så alt skal være fiks ferdig, lokker Alvsvåg.

Ideen har de hentet fra Den svenske kyrkan, og Sarpsborg er heller ikke først ute med dette konseptet her til lands. Allerede i 2016 inviterte Lademoen kirke i Trondheim til «drive-in»-vielse.

– Jeg vet at dette har blitt etterspurt tidligere, og at det var stor interesse da man gjorde det samme i Lademoen kirke. Det blir spennende å se hvor mange som hiver seg på her, og det er ikke for sent å melde seg, sier Sarpsborg-prosten.

Les også: Bruden bytter navn

Dåpssuksess

Tidligere har kirken kjørt samme konsept med dåp, også det etter inspirasjon fra Sverige og andre norske menigheter.

– Vår erfaring er at det svarer på en del menneskers behov for at ting er enklere pakket inn.

– Vanligvis foregår dåp i søndagsgudstjenester, og da må man stå foran en forsamling og være pene i tøyet. På disse «drop-in»-dåpene har det kommet mennesker som av ulike grunner syns dette er vanskelig, og det er også mange ungdommer og voksne som har blitt døpt, sier Alvsvåg.

Tall fra Den norske kirke viser at antallet kirkelige vigsler har gått ned med i overkant av 10 prosent de siste fem årene.

Les også: Første par ut med ordføreren som «prest»

ÅPNER DØRENE: Sarpsborg kirke har hentet inspirasjon fra Sverige og Trondheim til bryllupsstuntet.

ÅPNER DØRENE: Sarpsborg kirke har hentet inspirasjon fra Sverige og Trondheim til bryllupsstuntet. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Må ikke være svært

Prosten i Sarpsborg er ikke så opptatt av tall, men å få fram at alle som ønsker det skal få gifte seg i kirken.

– Det er veldig store forventninger til vielser i dag, at det skal være storslagent og ditt livs dag. Man skal samle familie og venner, det er stort og dyrt, og en høy terskel.

– Derfor ønsker vi å kommunisere at det faktisk ikke trenger å koste noen ting å gifte seg i kirken om man gjør det der man bor eller hører til, og at du ikke behøver lage et svært bryllup selv om du gifter deg lokalt i Norge, sier hun.

Når inntil 12 par skal vies i løpet av fire timer, er det litt av en logistikk som skal gå opp, forteller Alvsvåg.

– Vi er tre prester som skal fordele dette mellom oss, så vi skal klare å holde tunga rett i munnen og unngå surr med navn og annet, sier hun blidt.

Ikke helt Vegas

En annen utfordring er å sørge for at seremoniene oppleves formelle nok for de vordende ekteparene.

– Det blir vår oppgave, som vi må løse som best vi kan. Vi opplever i alle fall at vi har lykkes godt med dåpene.

– Så det blir ikke helt Las Vegas?

– Nei. Det kunne sikkert vært morsomt, det og, men dette blir høytidelig, ordentlig og personlig.

Hun er heller ikke redd for at stuntet skal oppfattes som en kommersialisering av kirkerommet.

– Det har blitt noen diskusjoner, og noen syns kanskje det å kalle en kirkelig handling for «drop-in» blir litt platt og kommerst, men vi har likevel valgt å gjøre det fordi det er et begrep som er helt selvforklarende.

– Ekteskapet er en god ramme rundt et samliv, og særlig opplever mange når man får barn at det er godt å ha det juridiske på plass, og har sagt de løftene høyt til hverandre. Nå kan man gjøre det i kirken for Guds ansikt, med prest til stede og vi vil at det skal være tilgjengelig for alle som ønsker det.

Mer fra Dagsavisen