Var på tyveraid

Reiste rundt i distriktet og forsynte seg.

Det var tre menn på 32, 38 og 39 år fra Litauen som nylig møtte i Jæren tingrett tiltalt for mobil vinningskriminalitet.

39-åringen erkjente ikke straffskyld, mens de to andre erkjente helt eller delvis straffskyld.

Jæren tingrett kom til at 39-åringen 6. november i fjor reiste fra Sverige til Norge, og at han oppholdt seg i Egersund-området fram til 10. november.

Natt til 16. november kom 39-åringen tilbake til Norge og hadde da med seg 32-åringen og 38-åringen i bilen.

I Egersund-området leide de en hytte på en campingplass, og 38-åringen brukte en annen litauers pass da han leide hytten.

LES OGSÅ: Forlot samboeren på restaurant og gikk på strippeklubb

Kjørte til Kverneland

17. november kjørte de til Kverneland der i hvert fall 32-åringen og 38-åringen forsynte seg med flere sykler, elsykler, sparkesykler og diverse verktøy som sto i ulåste boder, ulåste garasjer eller utenfor boligene.

Natt til 18. november kjørte 32-åringen og 38-åringen til Sira og stjal blant annet sykler, en fiskestang og diverse verktøy.

Natt til 19. november reiste 32-åringen og 39-åringen til Sirdal. På Tonstad var de inne i boder og garasjer på tre eiendommer der de stjal diverse verktøy. Så gikk ferden til Tjørhom hvor de også stjal verktøy.

Natt til 20. november reiste 32-åringen og 38-åringen til Orre.

LES OGSÅ: Planla stort bryllup – kjøpte 355 liter sprit

Sto åpent

I en bolig her sto et vindu i lufteposisjon. På en pult som sto inntil vinduet lå det blant annet en gullklokke, en gullring, et gullkjede og to mobiltelefoner – og 38-åringen klarte å få tak i dette, og tok gjenstandene med seg.

På grunn av observasjoner av en sølvgrå Opel i forbindelse med tyveriene på Kverneland, foretok politiet i Egersund undersøkelser av campingplasser og tilholdssteder i kommunenetter anmodning fra Jæren lensmannskontor.

En politibetjent fant da 39-åringens bil parkert utenfor campinghytten og så at bilen var fylt opp med sykler ettermiddagen 20. november.

LES OGSÅ: Gikk bort til mann, lente hodet bakover og skallet ham med stor kraft i ansiktet

Aksjonerte

Politiet aksjonerte mot stedet samme kveld og de tre ble pågrepet. Inne i campinghytten var det en rekke gjenstander som stammet fra de anmeldte tyveriene, og det ble også funnet flere esker som var pakket ferdig for transport.

39-åringen har forklart at han ikke var med på eller visste om de tyveriene som de to andre har erkjent. Han forklarte også at han hadde oppholdt seg på hytten til en nordmann, og ikke vært i campinghytten. På denne hytten utførte han ikke noe arbeid, men skulle gå gjennom hytten og se hvilket arbeid han kunne gjøre.

Han forklarte også at han ikke husket navnet på vedkommende og kunne ikke finne hytten igjen da han senere skulle vise hvor den lå.

Retten kom til at den skulle se bort fra 39-åringens forklaring og at også han skulle dømmes for tyveriene. Dermed kom retten til at 32-åringen og 38-åringen skulle dømmes til fengsel i ett år og åtte måneder.

39-åringen ble dømt til fengsel i to år og fikk også bilen inndratt til fordel for statskassen.

LES OGSÅ: Fikk inndratt dispensasjon og gitt et overlastgebyr på 23.600 kroner

LES OGSÅ: Sovnet i bil etter at han hadde kjørt kjæresten til fengselet