To menn på 19 og 20 år er dømt til 21 dager betinget fengsel etter at de i fjor teipet en gutt fast til et tre og kastet mat på ham i skoletiden ved en videregående skole i distriktet. Foto: Roy Storvik

To menn dynket gutt i mat

Gutt ble teipet fast til tre og kastet «lapskaus» og andre matvarer på foran 15 vitner.

To menn på 19 og 20 år tapet fast en gutt til et tre mens de tømte «lapskaus» og kastet andre matvarer som egg og mel på den forsvarsløse gutten.

Nylig ble de to mennene dømt til 21 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg må de betale 3000 kroner hver i saksomkostninger.

De ble dømt etter straffelovens §251, første ledd, som går på tvang og truing. I tillegg til straffeloven § 271, som går på vold og fysisk krenking.

Var russ

Hendelsen skjedde i mai i fjor ved en videregående skole i distriktet. 

Begge tiltalte var da russ ved skolen, og var på daværende tidspunkt 19 og 18 år. Fornærmede var elev ved samme skole, og var 17 år da hendelsen skjedde. Han hadde også kjennskap til den eldste av de tiltalte. 

Gutten var også med i en antirussgruppe på sosiale medier, og hadde uttrykt til den ene tiltalte at russen «aldri kom til å ta ham».

Matdynkingen skjedde i skoletiden.

Fornærmede var i kantinen da de to tiltalte kom og tok ham med seg. Mens de holdt gutten fast, tok de han med seg ut til en parkeringsplass utenfor skolen mens gutten forsøkte å gjøre motstand. 

Brukte gaffeteip

Her fant mennene et tre som de tapet kutten fast til. Føttene og hendene ble teipet fast med gaffateip.

Deretter kom noen andre personer og satte fra seg to bæreposer med matvarer.

De tiltalte begynte å kaste diverse matvarer på gutten. Først en kartong sjokolademelk, deretter en «lapskaus», bestående av blant annet ketchup og sennep. Etterpå kastet de egg og mel på gutten, som også fikk også gnidd diverse matvarer inn i håret.

Fornærmedes sko og short ble ødelagt av tilgrisingen. Han hadde også merker og bloduttredelser på armene etter teipen.

Episoden varte i 5–10 minutter. Det var rundt 15 andre fra skolen som så på.

– Ikke med på leken

De tiltalte erkjente de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Mennene mener gutten var «med på leken». Gutten lo og smilte under hendelsen. Retten mente at det var en forsvarsmekanisme overfor tilskuerne.

Fornærmede anmeldte hendelsen samme dag, etter oppfordring fra skolen. Gutten ønsket i ettertid at saken skulle henlegges.