Sist EU-godkjent i 2010 - ble stoppet på E 39 denne uken

Sjåføren ble anmeldt for flere alvorlige mangler ved kjøretøy og henger.

Det var under Statens vegvesens kontroll på E 39 ved Krossmoen tirsdag at kontrollørene kom over en nederlands spesialtransport der svært mye var galt. 

Kjøretøyet fikk bruksforbud på stedet og føreren ble anmeldt for flere forhold. 

– Semitraileren var påsatt falske kjennemerker, ABS-systemet var utkoblet og det var store skader i rammen på kjøretøyet, heter det i rapporten fra Statens vegvesen.

Videre undersøkelser viste at vogntoget transporterte to båter ut av landet som ikke var forskriftmessig sikret, det var heller ikke følgebil med transporten.

–  Vogntoget var også lengre enn tillatt, båtene var heller ikke forskriftsmessig plasert på kjøretøyet og merking for spesialtransport var fraværende.

10 år siden EU-kontroll

Etter nærmere kontroll så viste det seg at sist EU godkjenning på den aktuelle tilhengeren var i 2010. 

– Tilhengeren tillates ikke brukt på offentlig vei og må fraktes ut av landet på et annet kjøretøy. Føreren av vogntoget ble tatt hånd om av Egersund Politikammer og båtene ble lastet om til et mer egnet kjøretøy i tilegg til at skiltene som var påsatt ble beslaglagt, opplyser Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Ble anmeldt for denne transporten

279 kjøretøy kontrollert

Av de 279 Kjøretøyene som ble kontrollveid og kontrollert med ANPR skiltgjennkjenningskamera ble 20 kjøretøy plukket ut til utvidet kontroll.

Det ble avdekket feil og mangler ved flere av disse. 

Fører av et Litausk vogntog ble stoppet for flere ubetalte gebyrer. Eier av vogntoget har fire ganger tidligere fått gebyr av Statens Vegvesen for manglende autopass avtale, kjøretøyet ble stoppet på Voss på mandag og ilagt et gebyr på 16.000 kroner for dette. Tirsdag var fortsatt ikke en gyldig avtale på plass.  

– Det ble og funnet større mengder alkohol en tillat inne i kjøretøyet og politiet tok over saken på stedet, melder Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Skal ha kjørt bil på E 39 med 3,48 i promille

Dårlig sikt

Ellers fikk en biltransport fikk bruksforbud for feil merking av lengdemeter på vogntoget. To førere fikk bruksforbud for kjøring med sikthindrende gjenstander i synsfeltet. 

Det ble også skrevet ut 6 kontrollsedler på diverse tekniske forhold ved de kontrollerte kjøretøyene.

Og 261 kjøretøy hadde det meste i orden og ble vinket ut av kontrollplassen igjen, heter det i kontrollrapporten.

LES OGSÅ: Døde etter knivstikking – mann siktet for drap