Statsadvokat Tormod Haugnes, her sammen med forsvarer Brynjar Meling, skal være aktor i ankesaken mot Sigbjørn Flørli som starter mandag. Denne gangen må Flørli svare for både en voldtekt av en mannlig barnevakt og seksuelt misbruk av en kvinne som var 13 år gammel da overgrepet skal ha funnet sted. Foto: Arne Birkemo

Sigbjørn Flørli må svare for to overgrep

Det er juryen som skal avgjøre om Sigbjørn Flørli er skyldig i voldtekt av en mannlig barnevakt og seksuelt misbruk av en 13 år gammel jente når ankesaken mot ham starter opp mandag.

I slutten av oktober i fjor ble den tidligere Frp-gruppelederen i Sandnes dømt til 14 måneders fengsel for seksuell omgang med en 13 år gammel jente.

Jæren tingrett kom til at seks måneder av straffen skulle gjøres betinget på grunn av svært lang tid siden overgrepet fant sted.

Flørli ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede.

Overgrepet skal ha funnet sted sommeren 1999 og på dette tidspunktet var Flørli 23 år gammel.

– Miste posisjon i Frp

Flørli ble kjent med fornærmede mens han jobbet i en nærradiostasjon.

Retten kom til at det var bevist at Flørli har hatt seksuell omgang med fornærmede og at han visste at hun var 13 år gammel.

Ifølge fornærmede skal hun også ha fått beskjed om at hun ikke måtte fortelle om det som hadde skjedd, da Flørli «ville miste jobb og posisjon i Frp, og livet hans ville være ødelagt.»

Andre bevis er hva Flørli har snakket om til venner angående dette, samt Facebook-kontakt mellom Flørli og fornærmede i 2008, som relaterer seg til det gamle forholdet.

Frifunnet først

Flørli har i flere år vært inne i rettsapparatet i forbindelse med at han ble tiltalt for voldtekt av en ung gutt som satt barnevakt hjemme hos ham. Det er snakk om en såkalt sovevoldtekt, der fornærmede skal ha vært bevisstløs eller av andre grunner ikke ha vært i stand til å motsette seg handlingen. Forholdet skal ha funnet sted i 2009 da fornærmede var omkring 20 år gammel.

Da saken gikk i Jæren tingrett i oktober 2013, ble Flørli frifunnet.

Ble opphevet

Gulating lagmannsrett kom senere til at Flørli var skyldig, men denne dommen ble opphevet av Høyesterett på grunn av feil og mangler ved dommen. Dermed ble det ny runde i lagmannsretten i mars i fjor.

Der ble saken utsatt, og årsaken til dette var at det ble kjent at Flørli var anmeldt for et nytt forhold – det som han ble dømt for i oktober i fjor.

Lagmannsretten skal denne gangen ta skyldspørsmålet i begge saker.

Det er også satt av hele ti dager til saken.

Grunnen til at det er satt av så mange dager er at Brynjar Meling, Flørlis forsvarer, har varslet at han vil bruke flere dager til bevisførsel enn han har gjort tidligere.

Statsadvokat Tormod Haugnes skal være aktor i saken, mens de fornærmedes bistandsadvokater er Kjersti Jæger og Elisabeth Rød.