Så ofte ble det skutt med elektrosjokk i fjor

Politiet har nå brukt elektrosjokkvåpen i ett år. Sjekk hvor ofte de har avfyrt det.

Prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen (ESV) har pågått siden 1. januar 2019, og statistikken viser at mannskap i Sør-Vest politidistrikt har avfyrt ESV 13 ganger og truet med bruk av våpenet ved 18 tilfeller, opplyser Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

– En rekke alvorlige hendelser ble løst ved bruk av maktmiddelet som har blitt utprøvd i politiet i et drøyt år. I flere av tilfellene der elektrosjokkvåpen ble brukt var politiet i kontakt med personer som truet med å skade seg selv eller andre, sier prosjektleder i Politidirektoratet, Kjetil Lussand.

Sør-Vest politidistrikt er med i et prosjekt som skal vurdere elektrosjokkvåpen og dens effektivitet i tjeneste. FOTO: AFP / Ethan Miller

Flest i Stavanger

Drivstøt er brukt én gang i løpet av det foregående året.

De fleste oppdragene der det ble avfyrt ESV var i Stavanger, men våpenet ble også brukt i ett tilfelle på Stord, ett i Haugesund/Karmøy og ett i Søre Ryfylke.

– Elektrosjokkvåpen kan være både effektivt og skadebegrensende, og har så langt blitt brukt på en fornuftig måte, mener hovedinstruktør for våpen i Sør-Vest politidistrikt, Øyvind Raustein.

LES OGSÅ: Norsk politi får bruke elektrosjokkvåpen

34 ganger på landsbasis

I tillegg til Sør-Vest politidistrikt er Øst, Troms og Oslo en del av det toårige prøveprosjektet.

Totalt ble ESV avfyrt 34 ganger i 2019. I samme periode ble det truet med bruk i 51 tilfeller, og gitt drivstøt to ganger.

Det er bare utvalgte enheter i fire politidistrikt som deltar i prøveprosjektet, noe som betyr at ikke alle mannskapene bærer ESV i løpet av den toårige prosjektperioden.

Noen konklusjon er det med andre ord ikke tiden for enda.

– Det er for tidlig å konkludere. Prøveprosjektet går over to år og skal evalueres før en bestemmer seg om elektrosjokkvåpen skal innføres i politiet,  sier Lussand.

LES OGSÅ: Politiet i Rogaland får bruke elektrosjokkvåpen

Fakta om prøveprosjektet:

• Gjennom utprøving i fire politidistrikter (Oslo, Øst, Troms og Sør-Vest) ønsker Politidirektoratet (POD) å finne ut om elektrosjokkvåpen kan være et egnet maktmiddel i politiets virksomhet.

• All bruk av elektrosjokkvåpen skal registreres. Prosjektet evalueres underveis og etter at utprøvingen er over. Utprøvingen varer i inntil to år.

• 500 tjenestepersoner skal delta i prøveprosjektet. De skal dele på 70 våpen.

• I Sør-Vest politidistrikt vil en se nærmere på forskjellen mellom by og land og har valgt ut tjenesteområder utifra det. De som skal delta i prøveordningen er operativt mannskap i Etne-Vindafjord og Sauda-Suldal, Stord og Stavanger.