Ranet av maskerte ranere i sitt eget hjem

Mens de satt og så på TV banket det på terrassedøren. Så ble døren åpnet og det første de så var en pistol som pekte mot dem.

Ranet fant sted i en bolig på Randaberg omkring klokken 22.20 den 18. desember i fjor.

To kvinner og én mann var på besøk hos mannen som bodde i boligen. Ifølge dommen fra Stavanger tingrett så de på TV og hygget seg.

Helt til det banket tre ganger på terrassedøren i boligen. Så ble døren åpnet og de inne i leiligheten så først en pistol som pekte mot dem. Så kom to menn inn og disse var maskerte med hettegensere og skjerf slik at bare et parti rundt øynene var synlig.

De pekte begge med det som så ut som ekte pistoler mot dem som var i boligen og ropte «legg dere ned» og «se ned» til dem. To av dem som var på stedet fikk også satt en pistol mot hodet – og de fire i boligen gjorde som de fikk beskjed om.

Stavanger tingrett kom til at en 19-åring fra Stavanger og en 23-åring fra Sandnes skulle dømmes for å ha ranet fornærmede og for å ha utsatt de øvrige for grove trusler.

19-åringen var den mest aktive i forbindelse med ranet. Han rettet våpenet mot hodet til mannen som bodde i boligen og kommanderte ham til å reise seg og gå inn på soverommet.

LES OGSÅ: Mor ville ha jakke og spurte om datteren kunne stjele den

Slo med pistolen

Inne på soverommet slo han fornærmede i bakhodet flere ganger med pistolen. I tillegg sparket og slo han fornærmede mens han lette i skuffer og skap og spurte fornærmede hvor han hadde pengene sine. 19-åringen truet også å drepe fornærmede som har forklart at han var livredd.

Etter hvert forsøkte han å forsvare seg mot volden ved å slå tilbake og på et tidspunkt fikk han revet vekk 19-åringen maskering av ansiktet og gjenkjente ham.

23-åringens rolle var å holde de tre andre i sjakk mens 19-åringen og fornærmede var på soverommet.

LES OGSÅ: – Forsøkte å drepe mann med bil

Nektet

Da disse kom ut slåss de fortsatt, noe som førte til at også 23-åringen var involvert i slåssingen før de begge to løp fra stedet.

Utbyttet fra ranet var omkring 2500 kroner i kontanter, klokke, telefon og hasj og marihuana, samt en jakke som tilhørte den ene kvinnen.

23-åringen har nektet enhver befatning med ranet, men Stavanger tingrett kom til at det var han som hadde vært med på dette og viste blant annet til DNA- og at han var blitt plukket ut i en fotokonfrontasjon av en av de fornærmede.

LES OGSÅ: Lettlurt bestemor hvitvasket penger for «George»

Skremmende

Retten kom også til at 23-åringen skulle dømmes for å truet en mann med kniv på et utested i Stavanger.

I forbindelse med straffeutmålingen viste Stavanger tingrett at 19-åringen er dømt for flere ran tidligere og kom til at dette var skjerpende. Samtidig fikk han noe rabatt for å ha tilstått forholdet. Straffen ble fengsel i tre år og ni måneder som er en fellesstraff med en tidligere dom.

23-åringen ble dømt til fengsel i ett år og ti måneder.

Retten kom også til at de fire som var i boligen var blitt svært preget av den skremmende hendelse.

Dermed ble de begge dømt i solidaransvar å betale 50.000 kroner i oppreisningserstatning til han som bodde i boligen og 40.000 kroner til hver av kvinnene som befant seg i boligen.

LES OGSÅ: Pensjonistvold på danskebåten