Politiet brukte elektrosjokk på truende mann

Mann angrep flere politifolk på Hjelmeland.

I fem-tiden nyttårsnatten ble en mann i 30-årene pågrepet på Hjelmeland etter å ha angrepet flere politifolk. Bakgrunnen for hendelsen var at politiet oppsøkte mannen etter at han hadde truet en annen person. 

Mannen var såpass aggressiv at politiet måtte ty til både pepperspray og elektrosjokkvåpen for å få kontroll på ham, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter

Bruken av elektrosjokkvåpen er en del av en toårig prøveordning som ble innført i politidistriktene Sør-Vest, Oslo, Øst og Troms rundt dette årsskiftet. Elektrosjokkvåpen gir et støt på 50.000 volt.

– Vi ser at dette er et maktmiddel som politiet i andre land har tatt i bruk med gode resultater. Det gir mindre skader enn enkelte andre maktmidler som politiet tradisjonelt bruker, uttalte beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud, til NRK i april i år da nyheten om prøveordningen ble gjort kjent.

Amnesty International mener elektrosjokkvåpenet må behandles som et dødelig våpen. 

– Det er viktig at man tar innover seg at elektrosjokkvåpen kan påføre mennesker veldig alvorlige skader. Det kan til og med føre til død, sa politisk rådgiver Gerald Folkvord til NRK.