Ombo-brannen: Har etablert en sikringssone på 800 meter

Skal hindre at brannen ikke sprer seg.

Rogaland brann og redning IKS har etablert en sikringssone på 800 meter i området øst for Stemtjørna og videre nordøstover.

Dette er gjort for å hindre at brannen ikke sprer seg, skriver brannvesenet på Twitter.

Det er meldt mye vind på Ombo søndag.

LES OGSÅ: Mai ga varmerekorder i ti fylker

– Vurderer å starte motbrann

 

Brannfolkene vil ved en slik antennelse sørge for at brennbart materiale i områder nær storbrannen, brenner opp under kontrollerte former, skriver Stavanger Aftenblad.

– Dette er en del av plan B, som vi helst vil unngå. Foreløpig tror vi sikringslinjen vi har laget for å stanse nye områder fra å ta fyr, vil holde stand. At vi starter en motbrann vil være siste utvei for oss. Vi vil ta endelig stilling til om vi skal sette fyr selv i morgen, sier Ståle Fjellberg, varabrannsjef og avdelingsleder beredskap Rogaland brann og redning IKS.

LES OGSÅ: Nå er det ikke lov å grille i egen hage

Været utgjør også et økende problem for brannmannskapene. Det er ventet sterkere vind i området, i tillegg til at det allerede er usedvanlig tørt.

– Ingenting tyder på regn

– I langtidsprognosene som går fram til 10. juni, er det ingenting som tyder på noe særlig nedbør i Ryfylke. Det kan komme noen lokale byger, men selv om noen av disse skulle treffe Ombo vil det være altfor lite nedbør til å slukke brannen, sier meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo.

Lørdag satte brannvesenet inn 60 nye brannfolk for å ta over for dem som har slåss mot flammene gjennom natten. I tillegg er en rekke frivillige involvert i arbeidet.

Brannen på øya ble oppdaget i 10-tiden søndag forrige uke.

60 mannskaper sammen med to helikopter og firvillige går manngard gjennom brannområdet, melder brannvesenet midt på dagen lørdag.

LES OGSÅ: To ulovlig bålbrenninger