Bygget til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Mann siktet for terror

PST mener at mannen har vært med i to terrororganisasjoner.

Torsdag ble en mann i slutten av 20-årene varetektsfengslet i fire uker i Stavanger tingrett. Politiets sikkerhetstjeneste mener at han har vært med i to terrororganisasjoner.

Det var politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som begjærte mannen varetektsfengslet i fire uker.

Hun møtte i Stavanger tingrett ved hjelp av videolink torsdag ettermiddag.

PST har siktet mannen i slutten av 20-årene for å ha vært med i to terrororganisasjoner i Syria. Den ene av disse er IS. Den andre har RA valgt å anonymisere med tanke på å beskytte mannens identitet.

LES OGSÅ: PST etterforsker asylsøker videre

Terrorparagrafen

Mannen er siktet etter straffelovens § 147 d som er en del av den såkalte «terrorparagrafen».

Mannen er fra en muslimsk minoritet i et land utenfor Midtøsten.

– Han erkjenner å ha vært med i den ene organisasjonen for å kjempe mot styresettet i hjemlandet, sier mannens forsvarer Adrian Norense Idehen til RA.

Mannen erkjente ikke straffskyld under torsdagens rettsmøte.

Retten kom likevel til at det var skjellig grunn til mistanke om at han hadde deltatt i de to terrororganisasjonene.

Retten viste blant annet at mannen i avhør med PST erkjenner å ha oppholdt seg med de to terrororganisasjonene.

I fengslingskjennelsen kommer det også fram at mannen i rettsmøtet erkjente deltakelse i den ene organisasjonen som ikke er IS.

– Vi mener at det er meget usikkert om denne organisasjonen er en terrororganisasjon etter norsk rett, sier Idehen til RA.

LES OGSÅ: Terrorsiktet varetektsfengslet i fire uker

Unndragelsesfare

Stavanger tingrett kom til det var konkret fare for at han ville undra seg straffeforfølgning dersom han domfelles etter siktelsen.

I den forbindelse ble det vist til at mannen er utlending, at han er i Norge uten lovlig opphold og at han må forvente en streng straff dersom han domfelles etter siktelsen.

«Det vises også til at siktede ved flere anledninger – og gjennom flere år, har ulovlig krysset grenser ved å bruke fasilitetsnettverk knyttet til terrororganisasjoner og menneskesmuglere. Han har også anskaffet falske reisedokumenter i dette øyemed, som han har benyttet for å bryte innreiseforbudet til Norge. Han har knyttet kontakter og benyttet nettverk knyttet til terrororganisasjoner i utlandet, herunder Tyrkia og Syria, som har holdt ham skjult og lagt til rette for bevegelser over grenser», heter det i kjennelsen fra Stavanger tingrett.

Retten kom til at hensynet til mannens familie ikke skulle få noen betydning.

Blant annet viste retten til at i perioden familien har oppholdt seg i Norge, har mannen vært svært mye i utlandet.

Dermed fikk PST medhold i at mannen kunne varetektsfengsles i fire uker.