Frisør Merete Hodne. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Høyesterett avviste Hodnes anke

Dommen på 7.000 kroner i bot blir dermed stående i den såkalte hijab-saken.

Roganytt

Overfor  Stavanger Aftenblad bekrefter statsadvokat Asbjørn Eritsland at anken er avvist.

Bryne-frisøren ble i lagmannsretten tidligere i år dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for brudd på diskrimineringslovgivningen etter at hun nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen sin på Bryne.

Hodne har tidligere vært aktiv i Pegida og Stopp islamiseringen av Norge.

Hodnes forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, sier klienten er skuffet over Høyesteretts avgjørelse.

– Nå håper jeg at pressen kan gi min klient fred. Etter den siste runden i retten har Hodne gått på en skikkelig smell. Både hun og familien trenger ro nå. Det håper jeg at folk kan respektere, sier advokaten.

– Slik sett er også jeg skuffet. Vi har hele tiden bedt om en rettsavklaring. Det har vi ikke fått, fortsetter hun.

Redusert bot

Lagmannsretten reduserte størrelsen på boten fra 10.000 kroner, som tingretten fastsatte, fordi lagmannsretten «ikke helt kan se bort fra at den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere».
Hodne erkjente ikke straffskyld, verken i tingretten eller lagmannsretten.

Malika Bayans advokat, Sulman Hussain, er glad for Høyesteretts avgjørelse.

– Hun er svært lettet over at hun kan legge saken bak seg. Det er en sak hun gjerne skulle vært foruten. Hun er glad for å bli trodd på at dette ikke var noen provokasjon, sier advokaten til NTB.

Uten hijab

Etter at saken ble behandlet i lagmannsretten, har Bayan bestemt seg for å legge vekk hijaben.

Hun uttalte til Jærbladet at rettssaken ikke har noe med valget hennes nå å gjøre. Hun sier hun vil kjempe videre for saken sin og rettighetene for dem som går med hijab.

– Jeg kommer til å få en del hets for dette, det vet jeg. Noen vil sikkert si at alt bare var et skuespill og et rop om oppmerksomhet, men jeg må stå for det jeg gjør og tenke på meg selv nå. Rettssaken er en prinsipiell sak og ikke en provokasjon fra min side, sa hun.

Ville stoppe revygruppe

I forrige uke tapte Merete Hodne mot revygruppa Løgnaslaget i Stavanger tingrett. Hun gikk til retten for å få fjernet betegnelsen «nazifrisør» fra revyen «Løgnasevangeliet».
Løgnaslaget har hittil spilt revyen nesten 60 ganger, og 25.000 har sett forestillingen. Selv om frisøren ikke fikk rettens medhold, må partene betale hver sine sakskostnader.