Roganytt

Har laget opprop mot asylmottak i Meieriet på Bryne

David Henriksen vil ikke ha asylmottak i Meieriet på Bryne. Dermed har han laget et opprop på nettet som allerede har fått 560 underskrifter.

Oppropet på nettet ble startet opp av David Henriksen 12. februar. Onsdag denne uken har han fått 560 underskrifter på oppropet.

Blant annet har folk i Bryne fått lapper i postkassene der de oppfordres til å underskrive på dette.

På nettsiden står følgende tekst:

«Som foreldre og foresatte har vi ansvar for våre barns oppvekst og sikkerhet i nærmiljøet. Det er ikke forsvarlig å ta sjanser eller se hva som skjer og håpe på det beste i disse tilfellene, vi har ingen barn å miste.

Og:

«Hjelp til de som trenger det må ikke skje på bekostning av trygge rammer i lokalmiljøet i og rundt Barne- og ungdomsskoler og de aktiviteter som er knyttet til barn og unges aktiviteter i hverdagen».

Og:

«Vil du at din bolig i Bryne sentrum skal bli umulig å selge og eller halvert i pris? Det kan knyttes liten tvil til at asylmottak i nærmiljøer byr på utfordringer og at dette utgjør en trussel for sikkerheten til så vel voksne som barn. For dem som er imot innføring av et nytt trusselbilde i barn og unges liv oppfordres til å skrive under på oppropet her!»

Og:

«Våre barn har rett til en trygg oppvekst.»

– Har ikke lyst til å ha dem i Bryne

RA kontaktet Henriksen og fikk følgende til svar på hvorfor han har skrevet oppropet:

– Fordi vi er mange, nå 560 stykker som har skrevet under, og som ikke har lyst til å ha dem i Bryne, sier Henriksen til RA.

– Hvorfor ikke?

– Det er mange små unger der, og vi vil ikke ha mange traumatiserte folk like i nærheten av barnehage, barneskole og SFO, sier Henriksen og fortsetter.

– Bryne er et lite sted. Vi kan ikke ha 300 flyktninger midt i sentrum. Det må være bedre plasser å plassere dem.

– Så det er greit dersom de blir plassert et annet sted i Time kommune?

– Jeg ønsker at flyktningene skal hjelpes der de er, sier Henriksen og viser til at det har vært problemer på hvert eneste mottak i Norge.

Han sier at det har vært et mottak på Bryne i 20 år.

– Der har det bare vært problemer med vold, knivstikking og narkotika, sier Henriksen.

Mangelfull søknad

Det er Pluss Mottakssenter som ønsker å etablere et mottakssenter i Meieriet på Bryne.

Plan- og forvaltningssjef Yvonne van Bentum i Time kommune sier til RA at foreløpig blir det med planene.

– Status er at de må supplere sin søknad og det må komme tydelige fram hva de ønsker, blant annet om de ønsker å etablere et akuttmottak eller et ordinært mottak, sier van Bentum til RA.

Hun viser til at søknaden fra Pluss Mottakssenter er mangelfull.

– De trenger også en bruksendring og må søke om en del dispensasjoner og disse må grunngis, sier van Bentum til RA.

Manglet tid

Tage Pedersen, daglig leder i Pluss Mottakssenter, sier til RA at det de manglet var tid.

– I første runde fikk vi en avtale med UDI med forutsetning av at vi fikk godkjent regulering fra kommunens side, sier Pedersen og fortsetter.

– Vi har jobbet med å få det til med ulike instanser. På kort tid stilte ulike høringsinstanser opp og vi konkluderte med at det var for liten tid.

Pedersen regner med at det kommer nye anbudsdokumenter fra UDI om ordinære mottak.

– Og når det skjer er vi innstilt på å søke, sier Pedersen til RA.

Når det gjelder selve oppropet er Pedersens kommentar følgende:

– En stor skam

– Vi i Pluss Mottaksenter har blitt møtt med mange reaksjoner, og i all vesentlighet av en forståelse for utfordringene i kjølvannet av flyktningesituasjonen vi alle er påvirket av. Spørsmål rettet til oss har gått på hvor mange som kommer, hvordan de skal bo, hvordan flyktninger lever på flyktningemottak, hva er forskjellen på de ulike benevnelsene på flyktnigenmottak, og lignende spørsmål. Med et opprop signert av 560 personer, tenker jeg det er symptomatisk med budskapsinnholdet at omkring halvparten ikke tør å stå fram offentlig med signaturen sin, sier Pedersen til RA

Han sier også at mange av dem som har signert er fra Sandnes, Stavanger, til og med Bergen og Oslo.

– Dette viser også at oppropet i all vesentlighet står i sammenheng med flere stygge kommnetarer på nettet som er rettet mot flyktninger generelt og ikke flyktnigemottak i Bryne spesielt, sier Pedersen og fortsetter:

– Da flyktningene kom i overfylte, små gummibåter over middelhavet, satt vi alle sammen rystet og så det på nyhetene. Mange gråt av de brutale bildene på skjermen. Stakkars folk. Stakkars barn, tenkte vi. Men hva skjer når disse nå er i Norge og skal flytte ut på de ordinære mottakene? Folk fraskriver seg ethvert ansvar for å hjelpe mennesker i nød. Hvor er empatien nå? Hvor er medmenneskeligheten? Disse menneskene trenger hjelp, og så svarer flere Bryne-folk med hat og usmaklige kommentarer. Det er en stor skam. Vi i Pluss Mottakssenter har tenkt at dette blir for dumt til å svare på. Noen kommentarer er likevel så grove, at det er betimelig å spørre hvor grensen til rasisme går. Man kan mene, argumentere og klage. Men å kalle folk i krise og nød for apekatter eller jævelskap, blir å gå for langt. Frykten er at disse igangsetterne av slikt hat, maner til konflikt, i stedet for å ta imot flyktninger med forståelse, raushet, fellesskap og integrering. Hvordan kunne vi selv tenke oss at noen tok imot oss hvis vi var på flukt? Når det legges ut bilder av apekatter som skal være flyktninger, og vi leser kommentarer som "helvete er løs, Norge for nordmenn, ta med balltre og gjør rent bord, få jævelskapet vekk fra Bryne", oppfordrer det til alt annet enn fred og fellesskap. Dette er grovt, skammelig, usmaklig og veldig, veldig trist. Slike holdninger er verken flyktninger eller jærbuen verdig. Jeg håper at folk på Bryne i stedet snart kan tenke på hva de kan bidra med.

Reinert Kverneland, ordfører i Time (H), sier til RA at han onsdag fikk inn en tredje søknad om asylmottak i Time.

Dermed er det nå ett mottak som er godkjent, Meieriet som ikke er godkjent pluss det tredje mottaket som det nå er søkt om.

– For det første er det ikke oss, men UDI som plasserer mottakene. Når det gjelder Meieriet hadde de en frist til den 15. februar med å få det godkjent, og den tidsfristen klarte de ikke, sier Kverneland til RA.

 – Trist med slike ytringer

Dersom det kommer en ny runde må Time kommune foreta en ny vurdering om Meieriet skal godkjenne bygget.

– Det kan også komme naboprotester og da må vi foreta en politisk behandling både av naboprotester og om lokalet er egnet, sier Kverneland til RA.

Når det gjelder utsagnene som kommer fram i oppropet på nett angående Meieriet sier Kverneland at folk får mene hva de vil.

– Men jeg syns at det er trist at folk kommer med slike ytringer. Også vi må være med og ta vår del av flyktningene som kommer til landet. Ingen ting er verre enn at flyktningene sitter i lengre tid på store mottak, sier Kverneland.

LES OGSÅ: Sliten kidnapper gikk seg vill på Amfi Madla

Mer fra Dagsavisen