Gutter ranet av gutter – slått med balltre og bundet fast med tape

En 18-åring og to 17-åringer er dømt for å ha utsatt to 16 år gamle gutter for et grovt ran.

På ettermiddagen den 6. februar i fjor oppsøkte to 17-åringer og en 18-åring en adresse i Stavanger.

På denne var en 16-åring (som da var 15 år), som bodde i boligen, og hans kamerat som også er 16 (men var 15 på ranstidspunktet), og disse oppholdt seg i kjellerstuen i boligen. I tillegg befant moren til den ene 16-åringen seg i overetasjen.

Hun var opptatt med matlaging og fikk ikke med seg det som skjedde.

De tre tiltalte var maskert med buff og hadde utstyrt seg med balltre, gaffateip og flere bager. De hadde også med seg kniv og formålet var å oppsøke adressen for å begå ran. Begge de to 16-åringene kjente 18-åringen fra før og 18-åringen hadde vært på stedet blant annet i forbindelse med kjøp av narkotika.

Den ene 16-åringen hørte en bankekode og forsto at det var 18-åringen som var på døren.

Da han åpnet døren tildelte 18-åringen to slag i ansiktet, og også den andre 16-åringen ble overmannet og lagt i bakken.

Planen var at 18-åringen skulle kvele den ene 16-åringen til han besvimte, men han lyktes ikke med dette da 16-åringen fikk panikk og satte tomlene i øynene på ham.

LES OGSÅ: – Drepte hunden sin fordi den snakket med politiet

Slått med balltre

Deretter ble han ført inn i stuen der han ble teipet på hender og føtter. Det ble også brukt en lighter i håndflaten hans og han ble også tapet rundt hodet slik at han nesten ikke kunne se eller høre.

Han fikk også store problemer med å puste. Mens dette pågikk gikk 17-åringene til angrep på den andre 16-åringen. Blant annet ble han slått med balltre og det ble også tatt kvelertak på ham som førte til at han besvimte.

Etter at han kom til bevissthet ble han ført til en sofa, hvor også han ble tapet på hender, føtter og hode.

Etter at de to fornærmede hadde blitt bundet fast forsynte de tre seg av eiendeler i form av klær, penger og marihuana og la dette i bager.

LES OGSÅ: Mishandlet samboeren med tannbørste

Delte utbyttet

Så tok de med seg balltreet og ransutbyttet med seg og forlot stedet med beskjed om at de ville komme tilbake.

Etter dette dro de hjem til 18-åringen og fordelte ransutbyttet. 16-åringene klarte å skjære seg løs ved å bruke en kniv som var gjenglemt på stedet og de klarte etter hvert å varsle den ene 16-åringens mor.

I forbindelse med straffeutmålingen kom retten til at det ikke forelå noen formildende ved ranet, men at det var flere skjerpende omstendigheter.

Blant annet at ranet var planlag, at det var begått av flere i fellesskap og at det ble benyttet omfattende og farlig vold.

Ranet har også ført til betydelige konsekvenser for de fornærmede i form av blant annet utrygghet og søvnvansker.

Samtidig ble det lagt vekt på at samtlige av de tiltalte var under 18 år da ranet fant sted.

18-åringen og den ene 17-åringen ble dømt til ungdomsstraff med en gjennomføringstid på to år. Den andre 17-åringen ble dømt til ungdomsstraff med en gjennomføringstid på ett år og ti måneder.

De ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av 16-åringene.

LES OGSÅ: Mishandlet samboeren med dekoder