Nødetatene har rykket ut. Foto: NTB scanpix

Fryktet at moren lå for døden – tok bilen og kjørte uten førerkort

Mannen satte seg i bilen og kjørte av gårde da han fikk telefon fra faren om at moren var blitt dårlig.


En 37 år gammel mann møtte nylig i Jæren tingrett tiltalt for å ha kjørt bil uten å ha gyldig førerkort.

Kjøreturen fant sted om morgenen 18. august i fjor og mannen erkjente ikke straffskyld for forholdet.

37-åringen forklarte i retten at han denne morgenen fikk en telefon fra sin far, som sa at moren var blitt dårlig og måtte til sykehuset. Ifølge 37-åringen hadde moren hans vært syk i lengre tid, og han fryktet nå at hun var dødsleiet slik at at dette var siste sjanse til å ta farvel med henne.

37-åringen forklarte også at hans kone ikke var hjemme – og etter at han forgjeves hadde forsøkt å få tak i venner som kunne kjøre ham, valgte han å kjøre selv.

37-åringen forklarte i retten at han ikke tenkte klart, og at det eneste han tenkte på var å komme ut til foreldrene slik at han kunne ta farvel med sin mor. Moren ble hentet av ambulanse mens han var hos foreldrene og han tenkte da at hun var død.

LES OGSÅ: Hørte at den bjeffet, ble opprørt og brøt seg inn hos vekterfirma for å hente hunden sin

Ifølge 37-åringen kjørte han deretter hjem igjen – og det var da han ble stoppet av politiet.

Jæren tingrett kom til at det ikke var grunn til å tvile på forklaringen hans. Grunnen til at 37-åringen ikke har erkjent straffskyld var begrunnet med at kjøringen var en nødrettshandling, noe retten ikke var enig i.

Et av vilkårene for en nødrettshandling er at den er foretatt for å redde liv, helse, eiendom med mer.

«Retten kan ikke se at dette vilkåret er oppfylt, ettersom han ikke kjørte for å redde morens liv, men for å ta farvel med henne før hun dro til sykehuset», heter det i dommen.

LES OGSÅ: Gutt øvelseskjørte – mor mistet lappen

Jæren tingrett viste også til 37-åringen hadde kjørt hjem etterpå og at han kunne ha tatt en taxi til stedet.

37-åringen er straffet for kjøring uten førerkort syv ganger siden 2011 – noe som skulle ha resultert i ubetinget fengsel.

Denne gangen mente retten at det var særegne omstendigheter rundt kjøringen i og med at 37-åringen oppfattet det slik at dette var siste sjanse til å ta farvel med hans mor.

Med bakgrunn i dette kom retten til at straffen på 24 dagers fengsel skulle gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg ble han dømt til å betale 3000 kroner i saksomkostninger.

LES OGSÅ: Dro opp kjolen til kvinne og tok henne på baken. Da fikk han bank