Illustrasjonsfoto.

Foretok selv måling som viste at bilen gikk fortere enn hva speedometeret viste

Tatt for fart, nektet for å ha kjørt så fort.

Kjøreturen fant sted på Sandnesveien i Gjesdal om kvelden 9. november i fjor. Jæren tingrett kom til at det var uomstridt at 21-åringen gasset på for å ta igjen en kamerat som kjørte en annen bil, og at han oversteg den tillatte fartsgrensen på strekningen som er på 50 kilometer i timen.

Ifølge dommen fra Jæren tingrett var 21-åringen klar over at han kjørte for fort, og at han har handlet forsettlig.

Politiet målte farten hans til 90 kilometer i timen, men det nektet 21-åringen for å ha kjørt – og hevdet at farten hadde vært mellom 73 og 82 kilometer i timen.

I retten forklarte han at han hadde kjørt med gasspedalen helt nede et lite stykke til han så politiet. Han sjekket da speedometeret som viste en fart på 80 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Gutt øvelseskjørte – mor mistet lappen

Skråsikker

21-åringen var skråsikker under hovedforhandlingen på at han ikke kunne ha kjørt fortere enn 82 kilometer i timen. Han forklarte også at han og en kamerat hadde foretatt kontroll av speedometeret ved å bruke kartprogramvare på to mobiltelefoner. Da viste speedometeret 73 kilometer i timen, mens farten som kom opp på telefonene var 80 kilometer i timen.

21-åringen mente derfor at denne private kontrollen, sett opp mot hans observasjon av speedometeret rett før han bråbremset, viser at det måtte være noe feil ved politiet lasermåling.

Det mente ikke retten var tilfelle i det hele tatt.

LES OGSÅ: 16-åring øvelseskjørte i 124 km/t

Høyere fart

«Retten tillegger hans private kontroll av speedometeret i etterkant av kjøringen, liten vekt. Tvert imot tyder den etterfølgende kontrollen på at speedometeret målte en høyere fart en politiets målte 90 km/t – så lenge fartsmålingen er korrekt», heter det i dommen.

Det mente retten at den var og kom til at 21-åringen skulle dømmes for å ha kjørt i 90km/t i 50-sone.

Straffen ble betinget fengsel i 18 dager og 13.500 kroner i bot.

21-åringen mistet også førerretten i ni måneder og må avlegge praktisk føreprøve for å få denne tilbake.

I tillegg må han også ut med 5000 kroner i saksomkostninger.

LES OGSÅ: Ble målt til 136 km/t – så fort kunne ikke bilen gå