Annonse
To personer ble bortvist fra en virksomhet som driver bilpleie. De var ikke registrert som arbeidstakere og hadde blitt rekruttert fra et flyktningmottak. Foto: A-krim Rogaland

Flere regelbrudd i bilpleiebransjen

A-krim Rogaland aksjonerte mot seks virksomheter som driver bilpleie og bilverksted i Sandnes-området.

Annonse
Roganytt

– Resultatene viser at forbrukerne må være på vakt nå som man er midt inne i høysesongen for dekkskifte og vårrengjøring av bilen, uttaler Gro Ellingsen, felles talsperson for A-krim Rogaland, i en pressemelding.

A-krim er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, NAV Kontroll, Skatteetaten, politiet og Kemneren i Stavanger. 

– Selv om virksomhetene vi oppsøkte er valgt ut etter grundig kartlegging og ikke representerer hele bransjen, er det bekymringsverdig at vi finner så mange brudd på lover og regler. Ut ifra aksjonen og det vi vet om bilpleiebransjen fra før, forteller det oss at dette er en bransje som du som forbruker må være veldig oppmerksom på, sier Ellingsen.

– Tenk deg om

Mandag 24. april er fristen for å skifte over til sommerdekk. Ellingsen ber de som velger å benytte seg bilverksteder og bilpleievirksomheter om å velge de seriøse virksomhetene.

– Mener du at prisen på tjenesten du kjøper er mistenkelig billig, er det lov å tenke seg om. Sørg alltid for at salget slås inn i kassen og be om kvittering. Betal med kort. Det er et effektivt virkemiddel som gjør det vanskeligere å drive svart, sier hun. 

Dette er de foreløpige resultatene fra bilpleieaksjonen 6. april:

** 3 personer bortvist av politiet som følge av uregistrerte arbeidsforhold.

** 1 straffesak opprettet for ulovlig verkstedsdrift. Arbeid stanset. Det ble inndratt utstyr som ble brukt i den ulovlige driften.

** Foreløpig saker på 2 personer som NAV vil utrede nærmere for mulig trygdesvindel. 

** Skatteetaten har avdekket tre brudd på regelverket for føring av personallister, samt at enkelte virksomheter ikke dokumenterer eller registrerer kontantbetaling.

** Kemneren registrerte at flere personer som ble observert i arbeid, ikke var registrert med arbeidsforhold. Det er opprettet sak i en av virksomhetene som vil bli fulgt opp.

** Arbeidstilsynet har gitt åtte pålegg etter brudd på arbeidsmiljøloven. 

** Brannvesenet avdekket at det generelt ikke var rutiner for internkontroll, også hva gjelder brannsikkerhet og forebyggende arbeid. Dette gir seg utslag i manglende varsling, ikke fungerende slukkemiddel, mangler i rømningsveier.

 

Annonse