Politiet har slitt med å dekryptere filer fra en dataekspert på Nord-Jæren, men har nå gått et gjennombrudd. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

– Fant 100.000 nye overgrepsbilder hos dataekspert

Politiet opplyser at de har hatt et gjennombrudd i å dekryptere filene til en dataekspert.

Dataeksperten fra Nord-Jæren ble første gang varetektsfengslet den 10. mars i år.

Dette til tross for at mannen i 40-årene fikk beslaglagt datautstyret sitt i fjor sommer.

Torsdag ba politiadvokat Fredrik Martin Soma om at dataeksperten ble varetektsfengslet i ny fire uker begrunnet med bevisforspillelsesfare.

LES OGSÅ: Dataekspert fengslet for overgrepsbilder

Soma sier til RA at det er gjort to beslag hos dataeksperten.

I det første beslaget er det ifølge Soma funnet flere hundre tusen overgrepsbilder og flere tusen filmer som viser overgrep av barn.

Når det gjelder det siste beslaget har politiet hatt problemer med å dekryptere dette.

– Vi har nå fått en gjennombrudd og har lyktes med å dekryptere sentrale deler av dette, men det gjenstår fortsatt en del arbeid, sier Soma til RA.

LES OGSÅ: – Drepte hunden sin fordi den snakket med politiet

Ifølge Soma er det i det nylig krypterte datamaterialet funnet omkring 100.000 bilder som viser overgrep av barn, samt noen filmer.

Politiet sliter også med å komme inn på flere hundre av mannens nettsteder, som er passordbeskyttet.

– Dette er nettjenester og skyer. Steder der en kan kommentere og dele ting og den type aktiviteter. Vi har delvis lykkes i å få tilgang til dette, sier Soma til RA.

Ikke tatt stilling

Så langt har etterforskningen i saken ikke ført til nye pågripelser.

Soma utelukker likevel ikke at det kan skje.

LES OGSÅ: Filmet og voldtok bevisstløs ekssamboer

Dataeksperten har ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Han sier til RA at grunnen til det er at politiet kan endre siktelsen når de vil og at dette er grunnen til at han foreløpig ikke vil forholde seg til dette med tanke på en eventuell tiltale.

Mannen gir også uttrykk for at han er bekymret for rettsvernet i digitale saker og mener at politiet har for dårlig kompetanse når det gjelder etterforskning av slike saker.

– Min klient ønsker primært å slippe ut av varetekt, sier mannens forsvarer, Svein Kjetil Svendsen, og viser også til at retten har kommet til at det er skjellig grunn til mistanke.

– Vi får vurdere bevisene og se om dette er tilfelle, fortsetter Svendsen.

LES OGSÅ: Brukte kryptert servernettverk for å svindle Nav

Pågått lenge

Stavanger tingrett kom til at det fortsatt var bevisforspillelsesfare og at varetektsfengsling i nye fire uker ikke var et uforholdsmessig inngrep.

«Fortsatt varetektsfengsling er nødvendig for å hindre bevisforspillelse. Siktede er i besittelse av spesialkompetanse og erfaring i databehandling. Saken mot ham har et meget betydelig omfang og siktedes virksomhet på maskinene har pågått i lang tid. Politiet har avdekket et meget betydelig materiale. Etter sakens art og omfang er rettens syn at etterforskningen er utført etter riktige prioriteringer og med en meget god framdrift. Fortsatt varetektsfengsling er nødvendig for å hindre at siktede skal ha mulighet til å hindre politiets gjennomgang og sikring av beslaglagt materiale. Retten er ikke i tvil om at siktede har kompetanse til å forspille bevis og at han vil benytte denne kompetansen så snart han blir løslatt», heter det i fengslingskjennelsen fra Stavanger tingrett.

LES OGSÅ: Banket konas elsker med bordbein