Dokumenterer brannåstedet ved hjelp av en mekanisk bil med kamera

Kriminalteknisk har startet arbeidet på brannåstedet på Stavanger lufthavn.

Torsdag mottok RA en pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt. I den står det at kriminalteknisk startet arbeidet på brannåstedet på Stavanger lufthavn, Sola, sammen med brannvesenet. 

– De er nå inne med en mekanisk bil med kamera som dokumenterer det sentrale åstedet, det vil si bilen hvor brannen startet, samt det nærliggende området i første etasje. De vil også forsøke å få bilen ut ved å feste på en krok og dra den ut, hvis det er mulig, sier Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon, i pressemeldingen. 

RA var til stede på Stavanger lufthavn da den mekaniske bilen ble kjørt inn i det brannskadde parkeringsanlegget. Den har de fått låne av Nordic Unmanned, et selskap fra Sandnes, og også de var til stede på lufthavnen. 

– Den er utstyrt med Go’pro, og kalles «Ugla», sier Thomas André Olsen fra Nordic Unmanned til oppmøtt presse.

– Denne kjører vi manuelt for å få oversikt over bakken, legger han til. 

LES OGSÅ: Avinor: – Ikke krav om sprinkleranlegg i parkeringshuset

– Vanskelig å finne årsak

Videre i pressemeldingen opplyses det om at det er ingen personer fra verken politi eller brannvesen som selv tar seg inn på åstedet på grunn av sikkerhet.

– Når politiet har sikret seg dokumentasjon og eventuelt fått ut den aktuelle bilen, vil den bli sikret for videre kriminaltekniske undersøkelser. Dersom det ikke er mulig å få bilen ut i denne omgang, vil dette bli forsøkt gjort ved en senere anledning, men det er viktig å presisere at det erfaringsmessig er svært vanskelig å finne eksakt brannårsak i en utbrent bil, sier seksjonslederen.

LES OGSÅ: – Enorme verdier er gått tapt

Kriminalteknisk dokumenterer brannåstedet ved hjelp av en mekanisk bil med kamera. De får hjelp av Nordic Unmanned.
Foto: Kathinka Skott Hansen

Stillbilder og filmer

Vorland forteller RA at den mekaniske bilen tar stillbilder og filmer, og hvis de klarer å sikre bilen så er det veldig bra. 
Om de klarer det i løpet av torsdagen er usikkert. 

– Det er en del dokumentasjon som skal inn i saken, og det er vanskelig å si når vi får rapporten fra kriminalteknikerne, og om vi i det hele tatt klarer å sikre bilen i dag, sier hun. 

Politiet tar nødvendige HMS-hensyn, også i slike brannsaker. 

– Vi ønsker ikke å risikere at bygget faller ned i hodet på dem som jobber, sier Vorland. 

Seksjon for etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon har ansvaret for etterforskningen, og det er i utgangspunktet brannårsaken de er interesserte i å finne ut av. 

– Vi har ikke ansvaret for å etterforske brannutviklingen, men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har kontaktet oss og sagt at de kommer til å se på saken, sier seksjonslederen.

Vorland har ikke oversikt over hvor mange biler det er som har blitt hentet ut av det brannskadde parkeringsanlegget, som i alt rommer 3000 biler. Det estimeres at mellom 200 og 300 biler er skadd i storbrannen. 

LES OGSÅ: Jobber med midlertidig parkering ved flyplassen

Thomas André Olsen fra Nordic Unmanned og «Ugla».
Foto: Kathinka Skott Hansen

Bidrar i krisesituasjoner

Driftsleder i Nordic Unmanned, Lars Andreas Landsnes, forteller RA at Nordic Unmanned er et selskap som produserer og leverer droner som flyr eller som går på bakken. 

– Vi har piloter som opererer disse systemene, sier han. 

Han forteller at de ikke har bidratt på en slik operasjon tidligere, men at de jobber for offentlige i beredskapssammenheng og i krisesituasjoner. 

– Vi har en stor kontrakt med European Maritime Safety Agency, hvor vi har utplassert droner på oljevernberedskapsfartøy, sier Landsnes. 

«Ugla» har en lyskaster som lyser opp området en ønsker å inspisere. Den sender bilder og livefilm til VR-brillene som operatøren bruker mens den styrer «Ugla». 

Ifølge Landsnes opereres den i denne operasjonen av Norges mest erfarne dronepiloter.