29-åringen brukte et kryptert servernettverk for å laste ned overgrepsmateriale. Nå er han dømt til å sone åtte måneder i fengsel. ILLUSTRASJONSFOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX

Brukte kryptert nettverk for å laste ned overgrepsbilder

29-åringen lastet ned bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

Fra 6. november 2014 til 11. mai 2016 lastet 29-åringen fra Sola 718 bilder og 135 filmer som viser overgrep mot barn eller barn i seksuelt betonte poseringssituasjoner.

Dette startet opp ved at han i begynnelsen av november 2014 lastet ned en Tor-nettleser.

Tor er en forkortelse for «The Onion Router» og er et verdensomspennende frivillig nettverk av datamaskiner beregnet på å muliggjøre elektronisk anonymitet.

Blant annet er formålet å skjule brukerens plassering eller aktivitet for andre som driver nettverksovervåking eller trafikkanalyse.

Blant annet har Edward Snowden brukt Tor for å sende klassifisert informasjon til blant annet The Washington Post og The Guardian.

Via Tor-nettleseren logget 29-åringen seg på en nettside hvor man kan kjøpe narkotika og våpen, i tillegg til at det er et forum der man kan laste ned bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

Da 29-åringen nylig møtte i Stavanger tingrett erkjente han straffskyld etter tiltalebeslutningen.

LES OGSÅ: – Voldtok jente (7) og truet henne til taushet

Grove overgrep

Retten la til grunn at filmene hadde en samlet spilletid på 19 timer og at flere av dem viser grove overgrep mot barn.

I tillegg har han også lastet ned en guide som ga veiledning til hvordan man kunne komme i posisjon til å begå seksuelle overgrep mot barn.

Han har også chattet med andre om hvilke overgrep han ønsker å begå mot barn.

29-åringen forklarte i retten at han hadde slettet Tor-nettleseren flere ganger for deretter å ha reinstallert programmet.

29-åringen erkjente også at han hadde delt to bilder av jenter.

LES OGSÅ: – Skjenket jente (14) full og voldtok henne

Ville ha ti måneder

Aktor i saken, politiadvokat Lars Ole Berge la ned påstand om at 29-åringen ble dømt til fengsel i ni måneder.

I forbindelse med straffeutmålingen la retten vekt på 29-åringens erkjennelse av straffskyld. Retten kom imidlertid til at dette har hatt meget liten betydning for oppklaringen og iretteføring av saken og at dette kunne skulle tillegges meget begrenset vekt.

Med fratrekk for en viss tilståelsesrabatt mente retten at straffen i utgangspunktet skulle ha vært ti måneders fengsel.

Det ble vist til at 29-åringen har en liten baby og andre personlige forhold, men retten kom til at dette ikke skulle ha noen betydning i denne type saker.

Samtidig fikk han noe reduksjon i straffen på grunn av lang saksbehandlingstid, noe som retten mente skulle kompenseres med to måneders fradrag i straffen.

Dermed ble han dømt til fengsel i åtte måneder og han fikk også inndratt en PC og to minnepinner.

LES OGSÅ: Chattet om overgrep – fikk politiet på døren