Amund Wichne kan få sin eliteseriedebut for Viking i helgen, men selv om 20-åringen skulle få tillit er han langt fra den yngste keeperen til å debutere i Eliteserien. Foto: Pål Karstensen

Wichne kan få Eliteserie-debuten

Etter 85 strake kamper i mål for Iven Austbø, kan det være duket for en keeperdebutant mellom stengene når Molde kommer på besøk søndag.

Følg RA Sporten på Facebook! 

Siden Arild Østbø spilte hjemme mot Molde for 4.oktober 2014, har Iven Austbø spilt hver seriekamp siden. Nå er det mye som tyder på at 20-åringen Amund Wichne kan få sin debut i eliteserien når nettopp Molde kommer på besøk søndag kveld.

– Ja, jeg vet hvem som kommer til å stå i mål på søndag. Men jeg sier det ikke til deg, sier en leende Ian Burchnall til RA og fortsetter;

– Vi har to gode keepere, og keeperplassen er noe vi diskuterer hver uke. På samme måte som blant uteplassene er det stor konkurranse også på keeperplassen, og Amund har virkelig tatt store steg, sier han.

LES OGSÅ: Sale brakk kragebeinet

Har lært mye av EIK-kampen

Hvis Wichne skulle få plassen mellom stengene er unggutten fra Mandal klar.

– Jeg har trent godt i hele år, og føler jeg har tatt steg gjennom hele sesongen, så blir jeg valgt er jeg klar, sier han.

20-åringen har fått prøve seg i noen cupkamper for Viking i år, deriblant da laget røk ut for EIK i Egersund.

– Den kampen var veldig nyttig for meg. Både med tanke på evalueringen etter kampen, og det jeg kan dra med meg av lærdom. Det var kanskje et skudd jeg kunne tatt, og en retningsforandring jeg kunne vært bedre forberedt på, men hvis du lærer av feilene dine gjør du ikke det samme igjen, sier han.

Sammen med keepertrener Kurt Hegre og Iven Austbø går Wichne igjennom alle situasjoner i kamp, og på trening.

– Kurt og Iven er utrolig viktige for min utvikling, da de begge hele tiden pusher meg. Er det en situasjon eller et mål som går inn på trening, så stopper vi opp og går gjennom den med Kurt med tanke på hva vi kunne gjort bedre, forteller han.

LES OGSÅ: Nå vil Viking forlenge med flere

– Han er klar for oppgaven

Keepertrener Kurt Hegre skryter av Wichnes utvikling.

– Amund har virkelig tatt store steg i år, og hvis han får stå mot Molde er det fordi vi mener han er klar for oppgaven. Han er god med ballen, og har en bra pasningsfot. Han er ekstremt reaksjonssterk og kommuniserer bra, sier Hegre.

Det begge er enige om at må forbedres er tilstedeværelsen i 16-meteren.

– Som keeper skal du eie 16-meteren, og for en del unge keepere kan det være vanskelig i starten. Der har jeg masse å lære, men får jeg sjansen skal jeg prøve å få det til å se ut som det er jeg som har spilt 85 kamper på rad, sier Wichne som selv beskriver sine største styrker som keeper slik:

– Jeg håper å kunne bruke pasningsfoten min til å løfte spillet høyere i banen, og gjerne sette i gang kontringer. Jeg liker å spre positiv energi i forsvaret, og synes det er viktig med god kommunikasjon og tilbakemeldinger, forteller Wichne.

LES OGSÅ: Skrev samarbeidsavtale med Viking

Backer hverandre uansett

Uansett hvem som får tillitt i mål er Hegre fornøyd med keepersituasjonen i klubben.

– Iven er en topp idrettsmann med stor rutine, og som sprer trygghet i laget. Vi er mer fornøyd med han enn det pressen og supporterne er, og står rakrygget bak valget av ham. Det er til slutt Ian som tar avgjørelsen, og uansett hvem han velger vet jeg at både Amund og Iven vil støtte hverandre, sier Hegre.

Viking har bare tapt én kamp hjemme for Molde siden 2005, og Viking-trener Ian Burchnall vil ikke at den statistikken skal ødelegges nå.

– Det er en god statistikk å ta med seg inn i kampen, og mye av grunnen til det er nok at vi spiller på naturgress mens de spiller på kunstgress. Molde er et veldig godt lag, men spillerne deres er vant med å spille på et jevnt underlag. Det kan favorisere oss, da Molde nok ikke liker å komme hit for å spille på gress, sier Burchnall.

LES OGSÅ: – Det blir ikke mer krise enn dette