– Vurderer å ikke dele ut Nobelprisen i litteratur i år

Skandalerammede Svenska Akademien vurderer å ikke dele ut Nobelprisen i litteratur i år, opplyser kilder til Sveriges Radio.

På grunn av krisen i Akademien, som har vokst i omfang denne våren, er det flere personer, både i den svenske nobelkomiteen og i Svenska Akademien som mener at prisen verken kan eller bør deles ut i år, opplyser kilder med kjennskap til saken til Sveriges Radio.

Det er Akademien som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur, en av verdens mest prestisjetunge priser. Men verken fungerende leder Anders Olsson eller Peter Englund, tidligere leder og en av dem som nå har trukket seg fra arbeidet i Akademien, vil kommentere saken.

Les også: Bakgrunn: Dette er krisen i Svenska Akademien

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Overgrepsanklager

– Vi holder på med dette nå. Vi kommer tilbake til dette, du får snart beskjed, sier Olsson til Sveriges Radio.

– Jeg avstår fra å gi intervjuer som blir tatt opp, men kan si såpass at med tanke på både situasjonen i Akademien og prisens beste, er det kanskje best å utsette utdelingen ett år. Det er alt jeg vil si nå, sier Englund.

Krisen i Svenska Akademien har bakgrunn i overgrepsanklager mot ektemannen til ett av medlemmene, den såkalte kulturprofilen. Han er også blitt anklaget for i flere år å ha lekket prisvinnerne til pressen før de ble offentliggjort.

Saken har først til steile fronter internt, og 12. april ble den faste sekretæren Sara Danius presset til å gå av, samtidig som kona til den overgrepsanklagede mannen trakk seg fra alt arbeid.

Tre av de ialt 18 medlemmene hadde før dette forlatt den ærverdige kulturorganisasjonen.

Les også: De deler ut Nobelprisen i litteratur, men nå rakner det i Svenska Akademien