Nyheter

Vold mot politiet økte med 80 prosent i fjor

Slag, spark, biting og spytting. I fjor ble det anmeldt 79 voldshendelser mot politibetjenter i Stavanger og Ryfylke.

«Gutt 17 år anmeldt for trusler og vold mot flere politifolk i forbindelse med en pågripelse.»
 
«Mann 34 år dømt for trusler og vold mot politiet i forbindelse med pågripelse. Kastet tung gjenstand mot politiet, kom med drapstrusler.»

«Kvinne 29 år, sparket polititjenestemann i forbindelse med løslatelse.»

Eksemplene over er noen av truslene og volden mot politiet i Stavanger og Ryfylke som ble anmeldt i fjor. Slike handlinger er et økende problem, ifølge politiet.

– Vi opplever at respekten for politiet er mindre enn før, og dermed tyr en lettere til vold. Dette er en utvikling vi har sett over flere år, sier politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen, til RA.

Voldssakene dreier seg om alt ifra slag, spark, biting og spytting, ifølge ham.

Kraftig økning

I fjor skjedde en kraftig oppsving i statistikken da det ble registrert 79 anmeldelser om vold mot politibetjenter i Stavanger og Ryfylke. Året før ble 44 saker anmeldt, noe som innebærer en økning på 80 prosent.

Jørgensen forklarer at det er statistiske variasjoner fra år til år, og at det kan være ulike årsaker til at tallene det ene året svinger enten opp eller ned.

###

– I fjor ble for eksempel én person anmeldt for å ha angrepet seks-syv tjenestemenn, sier han.

Utviklingen er uansett negativ, og det liker Jørgensen dårlig.

– Man skal ha respekt for offentlige tjenestemenn, og politiet skal kunne utføre tjenesten sin uten å bli utsatt for vold og trusler, sier han.

Påvirket av rus

Av trusler mot politibetjenter ble det registrert 22 anmeldelser i politidistriktet i 2018. I 2017 var tallet 21.

Blant de anmeldte befinner det seg flest saker registrert på gjerningspersoner i aldersgruppen 17 til 35 år. Menn er i klart flertall.

– De som utøver vold er i all hovedsak påvirket av alkohol eller andre rusmidler, og tenker ikke konsekvenser når de setter seg til motverge. Det er veldig sjeldent edru mennesker som gjør dette, sier Jørgensen.

Fiendtlig fortolkning

Ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen begås vold mot politiet stort sett av personer i trøblete grupper. De fleste voldsutøverne er ungdommer, noen er også litt eldre. Felles for dem er at de har falt på siden av samfunnet. Det skal lite til for å provosere dem, og innad i gruppen får de respekt for å ty til vold. Terskelen for å være voldelig blir lavere hvis de i tillegg er ruspåvirket.

– Typisk for ungdom jeg har intervjuet i forskningen min er at de er ute av kontroll og har store voldsproblemer. De har en fiendtlig fortolkning av politiet, og har ikke rammer inni seg som hindrer dem i gå til angrep. Tvert imot har de argumenter for å utøve vold, sier hun, som påpeker at disse gruppene også misliker lærere og autoriteter generelt.

Går i bølger

At volden mot politiet er økende henger sammen med voldsutviklingen ellers i samfunnet, påpeker Bjørnebekk. Og den går i bølger.

Den største voldstoppen var på 90-tallet, deretter kom en ny topp i 2010 – og nå er voldsutviklingen på høyden igjen, forteller hun.

– Dette gjelder stort sett over hele Norge, også internasjonalt, sier forskeren.

Hun mener det er viktig at politiet må være til stede på skoler og i andre sammenhenger hvor det er ungdom for å bygge tillit.

Vold i byen

Etterforskning av voldshendelser generelt utgjorde i fjor 10 prosent av sakene til driftsenheten til politiet i Stavanger.

De aller fleste hendelsene skjedde i sentrum og i sentrumsnære områder. Spesielt området fra Torget til Skagenkaien er det mange hendelser.

Flest rapporterte hendelser skjer natt til søndager fra midnatt til klokken 03.00, kunne Tveit fortelle da han holdt et foredrag for Stavanger bystyre forrige mandag.

Mer fra Dagsavisen