Voksne vs. ungdomsvold

LEDER: Det viktigste nå er at gode krefter ser ut til å være så samkjørte at det er håp om å slå voldskulturen blant de yngre ungdommene tilbake, skriver Bjørn G. Sæbø.

Voldsmentaliteten blant en del yngre ungdommer i Stavanger og Sandnes har fått et kraftig søkelys rettet mot seg det siste året. Det er ikke snakk om gjenger i tradisjonell forstand, men grupperinger av yngre ungdommer fra forskjellige bydeler som avtaler å møte hverandre for å slåss. Fredag ettermiddag avverget trolig politiet avtalt slåssing mellom 15 og 20 13- til 15-åringer på Tastaveden, der tilreisende ungdommer med tilknytning til skolene Kannik og Tastarustå også skal ha vært involvert. LES OGSÅ: Synlige voksne er forebyggende


Yngre ungdommers etteraping av en voldskultur som oppsto i engelske fotballsupportermiljøer på 70- og 80-tallet er en sak for seg. En romantisering av den avtalte volden som hooligans- og casualsgrupperinger har stått for i noen tiår, er blitt til en farlig og absurd kopi – forsterket av sosiale medier. Det vi ser er vold som ofte utøves for «sportens skyld», eventuelt utløses av rene bagateller og skjeve blikk. Det samme voldsromantiske mønsteret har vært mulig å observere mellom diverse russebussgrupperinger.


Det viktigste nå er at gode krefter ser ut til å være så samkjørte at det er håp om å slå voldskulturen blant de yngre ungdommene tilbake. Siden skolestart i august har Tastaveden skole i samarbeidet med forebyggende avsnitt U18, FAU, Uteseksjonen og natteravnene sørget for å holde ungdommer vekke fra skolegården, og det er flott å observere at bydelens voksne har engasjert seg. 65 voksne er rekruttert som nye natteravner, i tillegg har foreldre brukt kvelder i helgene på å være til stede i skolegården.


I tillegg til at politiet tar voldsepisodene på alvor og både rykker ut og registrerer lederfigurene i diverse miljøer, er synlige voksne kjent som et kraftfullt virkemiddel for å forebygge den typen ungdomsproblemer som har bygd seg opp flere steder i Stavanger og Sandnes det siste året. For det er et voksenansvar at denne typen ungdomsbråk tar slutt.