Viser fram bilder av gamle bedehus

Tommy Ellingsen og Johannes Worsøe Berg jobber begge som reportasjefotografer til vanlig. Nå ønsker de å stille ut bildene som ikke når papiret i nytt galleri.

Av Kathinka Skott Hansen

Torsdag åpner Ellingsen & Worsøe i Øvre Holmegate 11, og fotografene som står bak det hele er spente. 

– Det er veldig spennende. Vi har ikke gjort noe lignende før, så vi begir oss ut på noe vi ikke kan noen ting om, sier Tommy Ellingsen. 

Kollega og kompanjong, Johannes Worsøe er i New York, hvor han har bodd de siste ti årene. Han har lovet å rekke åpningen i hjembyen torsdag. 

– Vi har diskutert om vi skal starte et galleri i lang tid, og nå passet det. I tillegg sto lokalet ledig nå. Et lokale vi er veldig fornøyde med, sier Ellingsen.

Rommet er stort, firkantet og godt belyst. Bildene som skal henge på veggene er tenkt at skal være bilder som har én fot i reportasjesjangeren, og én fot i kunstverden. 

– Fotografer tar mange bilder som aldri blir brukt til noe, og som er så fine at det er synd at de ikke vises fram. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ellingsen.

Les også: Økt omsetning – på tross av bomringene

Bedehusestetikk

Den første som får stille ut fotografiene sine i galleriet er Erlend Berge. Han har reist Norge på langs, i en bobil, og tatt bilder av gamle bedehus. 

– Ettersom dette aldri har blitt gjort tidligere, så mente jeg at det var på tide. Jeg har holdt på med prosjektet i to år, og det er veldig gøy at bedehusestetikken omsider tar seg inn i galleriene, sier han. 

I tillegg til å stille ut fotografiene hos Ellingsen & Worsøe, har Berge allerede rukket å få vist dem fram i andre gallerier og i egen bok, «Sjå eg kjem snart».

– Prosjektet har vært veldig spennende og mye mer interessant enn hva jeg først hadde forestilt meg, sier Berge. 

Les også: Sara (12) er kanskje Norges yngste butikkeier

Vin eller Mozell

Galleriet i Øvre Holmegate skal være et sted hvor Ellingsen og Worsøe selv bestemmer hvem som skal stille ut, og når det skal være utstillinger. I mellomtiden vil de bruke galleriet som kontor og med mulighet til å kunne henge opp sine egne fotografier. 

– Det skal være litt rock’n roll og lavterskel, sånn at hvem som helst skal kunne komme innom og kjøpe med seg et fotografi hjem, sier Ellingsen.

Han forteller videre at de ikke ønsker å konkurrere med de andre galleriene i byen, og at de først og fremst vil få løftet fram fotografer som nødvendigvis ikke er så kjente enda. 

– Det er veldig viktig for oss at bildene som stilles ut er av bredt spekter, og forståelige. Vi kommer til å gi plass til det vi selv liker og har troen på, sier Ellingsen. 

I første omgang skal de holde åpent på lørdager, og han håper at folk vil komme innom, også på åpningen deres. 

– Det hadde vært kjekt om noen ville kommet og feiret oss og Erlend, og ta et glass vin. Eller Mozell, sier Ellingsen.