Stavanger

– Vis støtte fra starten av

Aslaug Tveit i Urban Sjøfront oppfordrer lokalbefolkningen til å støtte opp om store nyetableringer i bydelen.

Som daglig leder i Urban Sjøfront og LÉVA Urban Design, har Aslaug Tveit en finger med i spillet i mye av det som skjer i den østre delen av Storhaug. Den spiselige byfesten (østs alternativ til Gladmat), byttebu i Svankevigå, pop-up-kafeer og food trucks – alt lavbudsjettprosjekter som skal bidra til å skape liv i bydelen.

– Det vi gjør her i øst utfordrer folks livsstil. Det rykker på oss som nordmenn for å bli mer urbane, sier Tveit.

Tveit bruker filmkunstfestivalen Screen City og Mathallen som eksempler på store satsinger i Stavanger øst som hun gjerne hadde sett større engasjement rundt.

– Støtt opp

Mathallen har bare vært i drift i to måneder. De har hatt en god start, selv om enkelte kanskje hadde sett for seg noe annet.

– Folk tenker i New York- og Amsterdam-skala når de kommer til Mathallen. Vi må huske at Stavanger er en liten by. Vi er ikke så vant til å ha en urban livsstil i Norge, bonden i oss sitter fortsatt igjen, sier Tveit og sikter til kritikk om manglende sitteplasser og størrelsen på Mathallen.

– Det er utrolig viktig at folk støtter opp i etableringsfasen, framfor å gjøre seg opp meninger om alt som mangler, sier Tveit.

– Bare begynnelsen

Whitney Love, daglig leder i Mathallen, melder om stort sett positive tilbakemeldinger fra kundene etter to måneders drift i Ryfylkegata.

– Hva sier du til dem som klager når de kommer inn?

– Dette er bare begynnelsen. Det vil komme sitteplasser. I tillegg er det viktig å minne folk på at dette ikke er en restaurant, men et helt annet konsept. Mathallen skal være et møtested hvor folk kan prøve nye ting, smake og utforske. Ikke minst handler det om å støtte lokale småprodusenter, sier Love.

Tveit påpeker at det aller meste som skapes i bydelen blir positivt møtt.

– Men når det nye og ukjente melder sin ankomst, må folk huske på at det tar tid å utvikle det, sier Tveit.

Nå jobbes det med serveringsbevilling i Mathallen. I tillegg skal uteområdet utvikles. Blant annet skal Ingrid Espelid Hovigs urtehage på plass i bakgården.

– Uteområdet skal føles som et offentlig byrom. Man skal kunne sette seg ned i hagen uten å føle kjøpepress, sier Tveit.

Gammel industri blir ny

– Tror du forestillingen om at dette er en industribydel henger igjen hos enkelte?

– Ja, det finnes nok en gruppe som har den oppfatningen, men de fleste har oppdaget at det skjer mye her, sier Tveit og legger til at det å transformere gamle industribygninger tar tid.

– Men når du har kombinasjonen av egnet bygningsmasse, sjarm og sjel, et stort kreativt nettverk og en gruppe ildsjeler, får vi det til.

Tar festivalen videre

Daniela Arriado, kurator for Screen City, tenkte seg godt om før hun valgte å legge årets festival til Stavanger.

Arriado måtte konstatere at filmkunstfestivalen Screen City ikke ble så godt besøkt som hun ønsket. Hun savner støtte både fra lokale medier og publikum.

– Stavanger er en liten by, og konseptet er kanskje smalere enn det folk forbinder med en festival i byrommet, sier Arriado og fortsetter:

– Men Stavanger har et vanvittig potensial til å være en arena for slike arrangementer. Byen har et interessant kunstmiljø, flotte uterom og engasjerte pådrivere. Når alt dette er på plass – og det i tillegg er gratis – forventer jeg at folk viser mer interesse enn hva tilfellet var i år, sier Arriado.

Det var ikke først gang Screen City ble arrangert i byen, og det blir heller ikke siste.

– Jeg vil bygge dette til å bli en videokunstbiennale, og har stor tro på at vi skal få det til. Jeg er optimist, avslutter Arriado.

Mer fra Dagsavisen