Foto: NTB scanpix

– Vintervær på Vestlandet

Flere steder i Sør-Norge har fått vinterens første snøfall i løpet av natten. Glatte veier har allerede skapt problemer.

På Vestlandet har allerede snøen lagt seg enkelte steder og skapt glatte veier.

– Snøen kommer som julekvelden på kjerringa, opplyser Henning Andersen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Vegtrafikksentralen meldte like før klokken 5 om redusert framkommelighet på grunn av et trafikkuhell på E39 i Lund kommune.

– Det er snødekt og glatt vei. Dårlig sikt. Det medfører problemer spesielt for tungtransport, sier Andersen.

Meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt sier til NTB at det foreløpig er snakk om små snømengder i lavlandet, og at nedbøren først og fremst kommer som regn langs kysten. I fjellet er mengdene noe større.

– I Sirdal i Vest-Agder har det falt 11 centimeter nysnø. Oppe i fjellet ved Haukeliseter har det falt 20 centimeter. Geilo har fått 7 centimeter, sier Hansen.

Vest politidistrikt melder også om lav snøgrense og snøføre på veiene.

– Det er et varsku til folk som skal ut og kjøre. Det kan være glatt, og det er store lokale variasjoner, sier operasjonsleder Eivind Hellesund til NTB.

På E39 ved Helleland utenfor Egersund har snøen overraskende meldt sin ankomst, noe som har skapt et par uhell i morgentimene.

Meteorologisk institutt oppfordrer bilister som fortsatt kjører med sommerdekk, til å la bilen stå på tirsdag, for da venter de årets første større snøfall.

Vinter i Norge

Også Troms politidistrikt melder om glatte veier. «Underkjølt regn i Harstad. Svært glatt. Ta deg god tid til jobb. Ha en trygg og fin dag!», står det i twittermeldingen.

På Østlandet er det ventet vanskelige kjøreforhold, spesielt i ytre strøk. I Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Østfold er det fare for glatte veier mellom klokken 6 og 12 tirsdag.

– Snøfallet kommer mest sør for Oslo. Det er ikke så store snømengder, men det er første snøfall i lavlandet på Østlandet, og det kommer på bunnfrossen bakke. Det kan erfaringsmessig gi utfordringer – først og fremst på mindre sideveier, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til VG.

Meteorologen tror været tirsdag morgen igjen kan skape problemer i Østfold natt til onsdag.

– Prognosene viser at snøen etter hvert går over til sludd og regn mange steder. Men vi kan ha utfordringer i bakkant av snøværet med nattefrost tirsdag kveld, hvor våt veibane kan fryse til. Vi kan oppleve store forskjeller. Vi ser også at det er fare for tåke på østsiden av Oslofjorden, slik at fuktighet fra luften kan sette seg på iskald bakke inn over Østfold i løpet av natt til onsdag, sier han.

(©NTB)