Nyheter

– Å spjelke vingen til en skadet, vill fugl er misforstått omsorg

Ny viltforskrift bør være tydelig på at sykt og alvorlig skadet vilt som hovedregel avlives dersom de ikke kan hjelpes på stedet, mener viltforvalter Vegard Ankarstrand i Stavanger kommune.

Bilde 1 av 2

Viltforvaltningen i Stavanger kommune får omtrent daglig henvendelser fra publikum som har kommet over skadde dyr. Det kan være svaner som halter, rådyr som er påkjørt eller måker med åpne sår.

– I de alvorligste tilfellene har majoriteten av folk realistiske forventninger til hva som bør gjøres. Når fuglen har knekt en vinge, må den avlives, sier Vegard Ankarstrand, viltforvalter i Stavanger kommune, til RA.

Men han har også merket seg en voksende forventning:

– Enkelte forventer at kommunen skal rehabilitere skadde, ville dyr, eller kjøre disse til dyrlegen. Det har de nemlig sett på utenlandske TV-kanaler, sier han.

Men å spjelke vingen til en vill fugl er misforstått omsorg og kan forlenge lidelsen til dyret, mener han.

– Vi har sett eksempler på dem som har forsøkt å bandasjere måker med åpne sår. Ikke bare kjenner måken smerte, men den blir også veldig stresset av å bli håndtert av mennesker.

LES OGSÅ: Fant rugende svane med avbitt hode: – Trolig drept av hund 

Verdig avslutning

I kommunen er praksisen derfor denne: De prøver i det lengste å la naturen ordne opp selv, men dyr og fugler som åpenbart er hardt skadet og lider, skal avlives.  Det er kommunens personell som vurderer dyrets skader og om dyret har tilfredsstillende dyrevelferd eller om det må avlives.

– Det har med å gi dem en verdig avslutning. Det er ikke verdig  å kjøre fuglen rundt i en pappeske. Er vingen knekt, så er den knekt. Denne linjen bør også tydeliggjøres i lovverket, mener Ankarstrand.

– Bør som hovedregel avlives

Miljødirektoratet har i disse dager sendt ut forslag til ny viltforskrift på høring.   Forslagene i forskriften er gode, mener Ankarstrand, men forskriften bør være tydelig på at sykt og alvorlig skadet vilt som hovedregel avlives dersom de ikke kan hjelpes på stedet.

I forslaget fra direktoratet heter det: «Enhver som påtreffer vilt som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret i samsvar med bestemmelsene om hjelpeplikt i dyrevelferdsloven. (...) Kommunen kan i samråd med Mattilsynet gi tillatelse til, eller av eget tiltak, fange inn viltet for rehabilitering dersom det er grunn til å tro at dyret deretter kan bli friskt og slippes fri».

LES OGSÅ: Slik vil Stavanger Høy­re løse by­ens måkepro­blem (RA+)

Sårbare arter

I forslag til høringssvar fra rådmannen i Stavanger kommune, som Ankarstrand har forfattet, skriver han at formuleringene kan gi urealistiske forventninger om rehabilitering av skadde ville dyr og fugler. Det åpner også «for mer rehabilitering av skadet vilt enn hva som er mulig i norsk naturforvaltning». Bare unntaksvis bør rehabilitering være aktuelt, mener han.

«Fra kommunens side er forsøkt på rehabilitering kun aktuelt når man får inn sjeldne og sårbare arter som ut fra bestandshensyn bør rehabiliteres. Disse videreformidles til frivillige som har veiledning av veterinær», heter det i høringssvaret som skal behandles politisk.

Ny viltforskrift

* Miljødirektoratet sendte i juni ut forslag til ny viltforskrift.

* Direktoratet samler fire eksisterende forskrifter som regulerer innfanging, uttak, oppdrett og hold av vilt, og håndtering av dødt vilt, til en felles forskrift.

* Utgangspunktet er at hovedprinsippene i viltforvaltningen videreføres i den nye forskriften, og at bestemmelsene nå samles i en mer systematisk og harmonisert forskrift.

* Høringsfrist er 1. oktober 2019.

Kilde: Miljødirektoratet

Mer fra Dagsavisen