Nyheter

Vil utvide tilbudet på K-46

K-46 kan bli et utvidet mottaks- og oppfølgingssenter for ungdom med rusproblemer.

Regjeringen anbefaler egne mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre) i de større norske byene, som en del av opptrappingsplanen for rusfeltet.

– Et slik tilbud er sterkt anbefalt fra nasjonalt hold. K-46 har en veldig god historie og leverer gode tjenester. Nå ønsker vi å ta vare på dette tilbudet, og utvide det, sier direktør Eli Karin Fosse i Stavanger kommune.

K-46s ansatte skal etter planen fortsette lavterskeltilbudet for unge, i et senter kalt MO-ung. Senere vil et senter for voksne rusbrukere bli vurdert, basert på erfaringene fra MO-ung.

– Unge rusutsatte har andre behov enn voksne rusbrukere, sier Fosse.

Flere tjenester

– I tillegg ønsker vi å tilby andre deler av offentlige tjenester denne gruppen kan trenge, i samme lokaler, på bestemte tidspunkter i uken. Det kan for eksempel være NAV-ansatte eller fra helse- og sosialkontorene, kommunehelsetjenesten, som sykepleier, vernepleier eller sosionom, sier Fosse.

Dagens K-46-lokaler er små, og det trengs nye og større lokaler.  Senteret holder nå til i Kongsgata.

Politikerne har tidligere bedt rådmannsetaten vurdere å samlokalisere et MO-senter med et sprøyterom. Administrasjonen fraråder dette nå, og viser til at Stavanger ikke har åpne russcener med brukere med injeksjoner på åpen gate, og mener det er feil ressursbruk å bruke 5–6 millioner årlig til sprøyterom.

Vil ikke blande

– Vi ønsker i alle fall ikke sprøyterom i tilknytning til et MO-senter for unge, fordi vi frykter det vil virke rekrutterende, heller enn det motsatte, sier Fosse.
MO-Ung i gang fra januar 2020. Administrasjonen vil se erfaringene fra dette, og så vurdere et eget MO-senter for voksne.

– Hvis russcenene i Stavanger endrer seg, vil vi vurdere et sprøyterom i tilknytning til et slik MO-senter. Per nå ser vi ikke behovet, sier Fosse.

Fornøyd med K-46

Lederen for levekårsstyret vil vente med å konkludere om arbeid for rusutsatt ungdom.

– Jeg må se nøye på saken, og også høre hva K-46 mener. Det er veldig dyktige folk der, og det er viktig å beholde det gode arbeidet som gjøres, sier Kåre Reiten (H) til RA.

K-46 kom i stand som et tilbud for ungdom som hadde begynt å eksperimentere med narkotiske stoffer.

– K-46 er et veldig bra prosjekt, og nesten unikt for Stavanger, sier Reiten.

Han støtter administrasjonens nei til sprøyte- og brukerrom i kobling med MO-Ung.

– Vi hadde en stor sprøyteromsdebatt for et par år siden. Høyre har ingen prinsipiell motstand mot sprøyterom, men behovet i Stavanger er lite, og ville vært feil bruk av ressurser, sier Reiten.

Kåre Reiten om legestudie til UiS

Fakta: 

K-46 er et tilbud for unge fra 16 til 25 år som har eller er i ferd med å utvikle et rusproblem.

Rådmannen i Stavanger vil gjøre om K-46 til et mottaks- og oppfølgingssenter med helhetlig og samlet tilbud, MO-Ung, og senke aldersgrensen til 15 år.

Formannskapet har bedt Rådmannen vurdere om etablere et eget sprøyterom/brukerrom og samlokalisere det med et MO-senter. Rådmannen fraråder det nå, men mener det kan være aktuelt å samlokalisere et sprøyterom/brukerrom i et framtidig MO-senter for voksne.

Kommunalstyret for levekår skal behandle saken tirsdag 22. januar.

Mer fra Dagsavisen