Susanne Andersen under torsdagens pressekonferanse foran kvinnenes fellesstart lørdag. Foto: Pål Karstensen

Vil ta en lederrolle i norsk kvinnesykkel

Susanne Andersen har savnet noen å se opp til og spørre om råd, men tar gjerne den lederollen selv når hun fortsetter på veien mot verdenstoppen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Susanne Andersen er ikke mer enn 19 år, og avslutter sitt første seniorår med VM på hjemmebane, men allerede er hun en lederfigur både på klubb og landslag.

– Jeg tar i stadig større grad ordet på taktikkmøter og har ofte mye jeg ønsker å si. Det er en rolle jeg trives i, da jeg vil ta vare på og hjelpe de syklistene vi har. Det er ikke så mange av oss, og hvis det er noen som ser på meg som rutinert og erfaren nok deler jeg gladelig erfaringer og hjelper så godt jeg kan, sier Andersen til RA på sykkellandslagets pressetreff før lørdagens fellesstart på utøverhotellet.

LES OGSÅ: Lutro føler seg heldig som får delta i Bergen

Manglet noen å se opp til

Andersen er av mange spådd til å bli Norges første virkelige superstjerne på kvinnesiden, men sier at hun selv har savnet noen å se opp til i sin karriere.

– Jeg har fortsatt mye å lære selv, og jeg føler at jeg har manglet litt den kvinnelige syklisten å se opp til, og den jeg kan gå til for å spørre om råd. Både om trening, konkurranser og alt mulig egentlig, sier hun.

Sykkeltalentet er stadig ute etter å forbedre seg, og nysgjerrig på hvordan verdens beste trener og forbereder seg.

– Vita (Heine) sendte mail til Marianne Vos der hun spurte om råd, og da fikk hun svar. Men i mesterskap treffer du egentlig ikke de andre rytterne så ofte. Du er stort sett på hotellet, hvis du ikke trener eller konkurrere, sier hun.

LES OGSÅ: Hitec-jentene endte sist på lagtempoen

Trøblete seniorsesong

Det er ikke vanskelig å se hvorfor hun settes så stor pris på, da hun med sitt brede smil og gode humør sprer positiv energi. Selv tar hun alt oppstyret rundt seg med stoisk ro.

– Jeg setter stor pris på den støtten jeg får, og tar til meg lovordene om hvor god jeg kan bli som nettopp støtte på veien. Det hadde vært utrolig kjekt om det gikk som både jeg og andre håper, for det betyr at jeg i løpet av karrieren får til noe virkelig stort på sykkelsetet, men jeg kjenner ikke på presset om å bli den store syklisten alle ønsker og håper, sier hun.

Hennes første sesong som senior har imidlertid ikke gått helt som hun hadde håpet.

– Det første halvåret var tungt, og jeg var mye skuffet over egne prestasjoner. Grunnen til det var at jeg pådro meg en kneskade på venstresiden, som vi i ettertid er ganske sikre på kom av påkjørselen i Qatar. Det har også gjort at jeg har slitt med skjevheter i hoften på venstresiden, noe som har forplantet seg nedover, forteller hun og fortsetter:

– Da jeg syklet mitt første løp for året i Dwars Door Vlaanderen var jeg blant de siste som kom i mål. Jeg følte da at det var veldig stor forskjell på de andre og meg, og det var ikke egentlig før etter jeg tok to måneders pause for å konsentrere meg om skolen at jeg kjente ting begynte å gå bedre, sier 19-åringen.

LES OGSÅ: Sølvmedalje til Andersen i sykkel-EM

Klar til å ofre seg

I likhet med guttene på søndag, skal jentene også sykle opp Laksebakken.

– Stigningen starter egentlig litt før, så vi skal åtte ganger over. Jeg regner med at det kommer til å gå et brudd ganske tidlig, og at det ikke blir ordentlig kjør i den bakken før de siste to rundene. Hvis noen av de virkelige favorittene kliner til da, er det ikke mange som klarer å følge, sier hun.

Årets VM er hennes første på seniornivå, og det skal mye til for å kopiere juniorbronsen fra Doha-VM i fjor.

– Lengden og totalen av løypen vi sykler gjør at det blir en løype der folk stadig detter ut bakfra. Laksebakken er den tøffeste stigningen, men ikke den eneste utfordringen. Det gjør at det kommer til å bli dannet flere grupper, og vi må være på vakt slik at vi havner i de riktige gruppene. Så det gjelder å dekke brudd, og sitte langt fremme på vei inn i bakkene. Jeg har ingen problemer med å ofre egne muligheter, da laget er viktigst, sier Andersen.

LES OGSÅ: Flere gull til Stavanger under sykkel-NM