Stavanger

Vil starte barbershop i Stavanger

Brødrene Thomas og Kjetil Fevang vil kjempe for barberfaget. Frisørlærlingene mener herreklippen diskrimineres.

Bilde 1 av 3

Brødrene er begge frisørlærlinger og skal ta fagbrev i år. De brenner for barberfaget, noe som viser igjen både i 50-talls klesstilen de sverger til og i yrkesvalget.

Del saken på Facebook

Planen er å starte opp en god gammeldags barberer, eller barbershop, i Stavanger etter at de er ferdigutdannet.

Både Thomas (24) og Kjetil (22) har alltid vært svært inspirert av 1940- og 50-tallet og barbershop-stilen. Da de valgte å bli frisører var drømmen om å drive en egen bedrift basert på stilen naturlig.

- Vi vil at det skal være et litt nostalgisk sted. Vi vil lage det til et samlingssted for herrer, skape et miljø, slik det var hos barbereren i gamle dager, forklarer Kjetil.

De mener herrefrisøren er en utdødd kultur, og den vil de kjempe for å gjenopplive.

- Det er ikke det at vi har noe imot damer, men vi vil ha et sted som er bare for mannen. Det er mange slike steder fra før for damer, sier Kjetil.

Vil gå opp i herrefaget

De to engasjerer seg for herrefrisørfaget, men mener ikke det får plassen det fortjener.

Utdanningene for herrefrisør og damefrisør ble, da Kunnskapsløftet ble innført, slått sammen i ett fag, frisørfaget. Brødrene er ikke fornøyd med retningen faget har tatt.

- Det vil si at vi som vil spesialisere oss i herrefrisørfaget må opp til svenneprøve i for eksempel brudesminke, påpeker Thomas.

Faktisk er de to så imot sammenslåingen av fagene at de vurderer å droppe svenneprøven i det hele tatt.

- Problemet er ikke at jeg tror jeg vil stryke, men det er et prinsipp. Vi vil kjempe for herrefaget, understreker han, og legger til at frisør ikke er en beskyttet tittel.

Det brødrene aller helst vil er å få ta svenneprøve i det gamle herrefaget. Det er ennå mulig, men kun for dem som ble utdannet under den gamle reformen. Fevang-brødrene har sendt brev til Rogaland fylkeskommune hvor de uttrykker sine meninger om ordningen.

- Jeg synes det er uhørt og dumt at vi ikke får lov til å gå opp i herrefaget. Det gjelder bare å legge godviljen til, forklarer Thomas.

- Klare regler

Seksjonsleder for fagopplæring i Rogaland fylkeskommune, Kjell-Reidar Hetland, forklarer at de er pålagt å følge det nasjonale regelverket.

- Reglene er veldig klare, og det er ikke noe vi i fylkeskommunen kan gjøre noe med. Lærlinger må gå opp i det faget som de har skrevet lærlingkontrakt i. Vi har heller ikke vurdert det slik at vi vil åpne for unntak, understreker han.

Hetland bekrefter at det ut året er mulig for privatister å ta svenneprøve i det gamle herrefaget.

- Men det forutsetter at de har den rette fagkombinasjonen, og i tillegg må de ha til sammen fem år skoleopplæring eller yrkeserfaring, forklarer han.

Fevang-brødrene kvalifiserer dermed ikke til å gå opp som privatister i herrefaget før fristen er gått ut.

Kjøp papirutgaven av Rogalands Avis som e-avis her:

function token(){return "?t="+new Date().getTime();}swfobject.embedSWF("http://www.e-pages.dk/rogalandsavis/teasers/2126/double_auto_flip.swf"+token(), "ep_double_flip_245_44", "300", "218", "9.0.28", "", {clickTag:'http://rogalandsavis.e-pages.dk', backgroundColor:'0xFFFFFF'}, {wmode: "transparent"}, {});

Mer fra Dagsavisen