Nyheter

Vil skjerpe krav til kontrakter i Stavanger kommune

Utvalg for arbeidsliv og lønn vil skjerpe reglene for å få kontrakter til bygging for Stavanger kommune.

Det nyopprettede utvalget leverte en detaljert bestilling til kommunalministeren i et møte tirsdag.

– Nå er administrasjonen satt i gang med arbeidet, og jeg regner med at de kommer tilbake med en sak på nyåret. Da vil et slik regelverk settes ut i praksis i løpet av våren, sier forslagsstiller og utvalgsleder Mímir Kristjánsson i Rødt til RA.

Stavanger kommune har allerede et sett regler for å sikre at kommunale byggeprosjekter og andre anskaffelser går til seriøse aktører. Nå kan regelverket bli skjerpet, med krav til andel lærlinger, tak på antall ledd under oppdragsgiver, tarifflønn mellom oppdrag   og minimum stillingsbrøk for ansatte fra leverandører til kommunens prosjekter.

Kvalifisering

De nye seriøsitetsbestemmelsene skal etter Kristjánssons forslag være et krav for å kunne prekvalifisere seg til anbud i regi av kommunen.

– Prekvalifisering bør bare gjelde oppdrag av en viss økonomisk størrelse, for å unngå for mye byråkrati, mener utvalgslederen.

Oppfølging

Utvalget ber også kommunedirektøren om å sette ned en arbeidsgruppe som skal foreslå et system for å kontrollere at seriøsitetsreglene blir fulgt, og hvilke konsekvenser brudd på bestemmelsen skal få for de enkelte firma.

– Noe av problemet som vi ser igjen fra kommuner som har vedtatt seriøsitetsregler er mangel på oppfølging for å sikre at regelverket ikke blir brutt, sier Kristjánsson. Han ønsker å ha med kommunens innkjøpsavdeling, uropatruljen Fair Play, Arbeidstilsynet og partene i arbeidslivet i en slik gruppe. – For å sikre oss at ingen bryter norsk lov er det nok ingen annen måte enn å gå på de ulike byggeplassene, men vi skal være ydmyke overfor hvor vanskelig dette arbeidet er, sier han.

Bred støtte

Forslaget bygger på modell fra Rogalandsmodellen som fylkeskommunen har vedtatt, og seriøsitetsregler vedtatt av Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet.

A-krim i Rogaland har anslått at firmaer i byggebransjen som bryter loven omsatte for 2,2 milliarder kroner bare i Rogaland i 2017.

– Dette betyr et stort skattetap. I tillegg undergraver ulovlighetene de seriøse firmaene. Det svekker igjen Rogalands største fortrinn i bransjen, en stor andel lærlinger. Hvis ungdom slutter å utdanne seg til fagarbeidere, er det en katastrofe for Norge på sikt, sier Kristjánsson.

– Like vilkår

Han peker på at kravene fra kommunen vil sikre like vilkår for seriøse bedrifter.

– Dette er en gavepakke fra «kommunistene» i Rødt til byens næringsliv, sier Kristjánsson.

Utvalget har også henstilt om at kommunen bør benytte seg av hoteller, konferanselokaler, serveringssteder og cateringfirma med godkjente tariffavtaler, og etterlyser en gjennomgang av kommunens praksis.

– Støtter

NHO Rogaland hilser initiativet velkomment.

– NHO og LO har alltid stått sammen for et seriøst arbeidsliv, og vi støtter alle som vil jobbe for like konkurransevilkår, sier regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland.

Hun peker på at kommunene må ta sin del av ansvaret.

– Det er viktig at kommunene følger opp sine forpliktelser, for å være en seriøs innkjøper, sier hun, men er skeptisk til å detaljstyre antall ledd av underleverandører og krav om tariffavtale i bransjer som har en lav andel fagorganiserte.

– Svært fornøyde

Fellesforbundet er svært fornøyde med initiativet om å skjerpe regelverk for å få kontrakter av Stavanger kommune.

– Vi er veldig glade for dette forslaget, sier Morten Larsen, som er distriktssekretær i Fellesforbundet.

Han peker på at LO-organisasjonen har opplevd en bekymringsfull utvikling med arbeidslivskriminalitet og en utvikling der færre får fast arbeid innen byggfag, på bekostning av innleide fra bemanningsbyråer.

Mer innleie

– Utviklingen fra 2005 av har gått i retning av flere innleide ansatte på bekostning av innleide arbeidere, sier Fellesforbundets lokale leder.

Han peker på at faglige og sosiale rettigheter, små stillingsbrøker og usikkerhet om når og hvor arbeidet skal utføres har vært et problem for innleide.

Bruken av innleide arbeidere fra Øst-Europa gjør også at norske arbeidere havner i mindretall eller blir helt alene i et arbeidsmiljø der et ukjent språk er det vanlige.

– På noen arbeidsplasser kan en arbeider være den eneste med norsk som språk blant 50 andre, påpeker Larsen.

– Konkurransefortrinn

Lederen for Fellesforbundets organiserte i Rogaland og Agder peker på at Næringsforeningen og NHO står sammen med LO i kampen for lærlingordningen og styrket innslag av fagutdannede arbeidere.

– Forslaget i Stavanger kan være med å bidra til at vi beholder det som er det norske konkurransefortrinnet i arbeidslivet, gode fagarbeidere.

Endret lovverk

Stortinget har vedtatt en endring i lovverket for innleie, der utgangspunktet er at virksomheter som en hovedregel skal ansatte arbeidstakere fast – uten tidsbegrensning, og at adgangen til innleie er begrenset. Vedtaket kom i 2018, med virkning fra 2019.

– Den nye loven har ført til at vi har fått et mer seriøst arbeidsliv; det har vi kunne merke i løpet av det siste halve året. Det har fått selskaper til å ansette flere folk, sier Larsen.

Han er fornøyd med at det nye flertallet i Stavanger tar initiativ til å sikre at selskaper med lærlinger og ansatte med fagbrev skal slippe å konkurrere med useriøse selskaper, i verste fall kriminelle firma.

– Vi er fornøyde med det nye «regimet» i Stavanger, sier han.

– Viktig med en god dialog

Næringsforeningen støtter Rødt-Mimirs intensjoner, men mener dialog med bransjen blir viktig i arbeidet med nytt regelverk.

– Vi støtter veldig mye av intensjonen bak arbeidet, det er ekstremt viktig å hindre arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører. Vi ser positivt på forslag som vil styrke posisjonen til de seriøse aktørene i bygg- og anleggsbransjen, sier kommunikasjonssjef Egil Hollund i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Han advarer imidlertid mot et regelverk som kan ekskludere også seriøse aktører.

– Det er viktig med en god høring og en god dialog med bransjen, og at man lytter til innspill, for å hindre utilsiktede virkninger av et nytt regelverk, sier Hollund.

Noen bransjer mangler lærlinger

Han peker på krav om andel lærlinger som et eksempel.

– I utgangspunktet er lærlingkrav noe vi støtter, men det finnes bransjer der det er mangel på lærlinger. Da kan man ikke straffe bedrifter som ikke får tak i lærlinger, sier kommunikasjonssjefen.

Han advarer også mot et for komplisert regelverk der firma må legge ned et stort arbeid utelukkende for å levere anbud.

– Skrekkscenarioet for det offentlige er at prosjektene ikke blir attraktive nok å by på. Et for komplekst, vanskelig og ressurskrevende system kan virke mot sin hensikt, og føre til at det bare er de største selskapene som har ressurser til å utarbeide anbud, sier Hollund.

LES OGSÅ: Avslørte en lang rekke lovbrudd

– Støtter målene

Næringsforeningens ressursgruppe for håndverkere har sammen med LO Rogaland tatt initiativet til etableringen av uropatruljen Fair Play Bygg i Rogaland.

– Vi støtter fullt og helt målene om å begrense arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører, men det er viktig å finne fram til regelverk som fungerer godt i praksis, sier kommunikasjonssjefen.

Rogaland fylkeskommune har støttet uropatruljen med 1,5 millioner kroner fordelt over tre år.

Næringsforeningen har også en egen tipstjeneste der de som oppdager arbeidslivskriminalitet kan gi opplysninger, og foreningen videreformidler opplysningen til A-Krim Rogaland.

LES OGSÅ: A-krim: – Undergraver den norske arbeidslivsmodellen

Mer fra Dagsavisen