Nyheter

Vil skape ytrings- og debattarena med utstilling

På det nyåpnede Kiellandsenteret finnes et «ytringsrom», som senterleder håper vil oppmuntre folk til å dele sine meninger.

Av: Ingeborg F. Schriwer

Leder for Kiellandsenteret, Stine Honoré går inn i et ganske mørkt rom. «Ytringsrommet». Det er nesten tomt, men midt på gulvet står en talerstol som de har basert på en modell fra 1880-tallet. Den er lyst opp av én enkel spot i taket og en liten grønn lampe. Talerstolen peker mot en stor skjerm som henger på den ene veggen.

– Det fungerer slik at du skriver ytringen din på en iPad, og så kommer den opp på skjermen foran deg. På Torget, forklarer Honoré.

Om du laster ned appen deres og går ned på Torget, vil du bli omringet av alle ytringene skrevet på Kiellandsenteret. De har en 3D-effekt, litt som et hologram.

Ytringsrommet er allerede en stor hit. I løpet av kun 5 timer under åpningen på mandag, var flere enn 400 ytringer blitt delt.

Ungdommens ytring

– Du kan rett og slett si at folk tar sin ytring til torgs. Alexander Kielland står der jo også selv, og skuer ut over disse ytringene. Vi undrer litt over hva han ville tenkt om dagens ungdom sine meninger og ytringer, forteller Honoré.

Det var  dette som var tanken bak Ytringsrommet. De håper på å oppmuntre ungdommen til å dele sine tanker, ideer og ytringer.

– Nå er det jo mange nettaviser som velger å stenge kommentarfeltene sine, og å stenge av for den debatten som har foregått på nettet. Det er jo en grunn til det, men vi velger å åpne opp og å gi folk, og spesielt ungdom en arena hvor de kan ytre sine meninger, fortsetter hun.

Problembasert litteratur står som det gjorde på Kiellands tid, sterkt i dag også. Ifølge Honoré er det å vise at litteratur kan brukes som en påvirkningskraft i samfunnet, at det ligger et potensial i det å uttrykke seg gjennom kunst og kultur, det å ytre sin mening og sette problemer under debatt, veldig viktig.

Kultur til barn og unge

Kultur- og kunstinstitusjoner som museer og biblioteker har som samfunnsansvar å drive med folkeopplysning og å forvalte historien og nasjonalkulturen vår.

– Ungdommene er jo framtidens brukere av kulturtilbudene, så det er viktig for oss å ha tilgjengelige kulturtilbud til dem fra de er veldig unge, forteller senterlederen.

Honoré og de andre ved biblioteket opplever at en svært stor del av utlån er til barn og unge.

– Det er klart at det å nå ut til barn og unge, er en viktig del av den jobben vi skal gjøre. Det er også veldig meningsfylt og givende å gi gode kulturopplevelser til de unge, forteller hun videre.

Hun mener det er viktig å ta dem på alvor og gi dem et godt, kvalitetsrikt kulturtilbud, på lik linje med det man tilbyr voksne.

Mer fra Dagsavisen