Leif Anker Lorentzen, lufthavndirektør ved Stavanger lufthavn Sola, kan skilte med at 88 prosent av alle avganger i 2016 var i rute. Det gjør at flyplassen ligger helt i verdenstoppen når det gjelder punktlighet. Foto: Arne Birkemo

– Vil se nye logoer på flyhalene i 2017

2016 var et tøft år for flyplassen. Samtidig banker nye flyselskaper på døren til lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen.

– Jeg tror vi kommer til å se noe nye logoer på flyhalene her på Sola i andre halvdel av 2017.

Leif Anker Lorentzen, lufthavndirektør ved Stavanger lufthavn, Sola tror 2017 – spesielt siste halvdel, blir et bra år.

2016 var tøft. Fra januar 2016 til og med november sank antall reisende med 7,2 prosent. Lorentzen fant det lite hyggelig å lese om passasjernedgang måned etter måned.

– Fordi du vet at det vil true enkelte ruter og destinasjoner, forklarer Lorentzen.

Og flyselskapene er ikke like tålmodige som før. Marginene for profitt er mindre. I fjor forsvant direkterutene fra Sola til Frankfurt, Paris og Houston. Newcastle forsvant også, men kom tilbake.

Nye selskaper på vei

– Fram til sommeren 2017 vil det fortsatt være tøft, men vi merker en gryende, større interesse fra flyselskaper som opererer i Europa som anser Stavanger som en attraktiv destinasjon. En destinasjon for både næringsliv, fritidsreisende og turister, sier Lorentzen.

Hvilke det er snakk om, vil han ikke røpe, men det er snakk om både lavprisselskap og de tradisjonelle flyselskapene. Ifølge Lorentzen er det lavprisselskapene som satser mest på innkjøp av fly.

– Derfor er det grunn til å tro at de også vil dominere veksten her. Sola kommer til å bli mer lik andre flyplasser. Vi vil få en større tilstedeværelse av lavprisselskaper. Ønsket etter billigere billetter presser flyselskapene, sier Lorentzen.

– Vi har også møter med alle typer flyselskaper. Det er også viktig å opprettholde tilbudet til de tradisjonelle hubbene, mener Lorentzen. 

– Lavpris skaper turisme

Reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, er positiv til flere lavprisselskaper til Sola.

– Å få flere lavprisselskaper vil være meget positivt for turismen i regionen, både i turistsesongen og som helgeturer hele året, sier Saupstad.

Sola feirer 80 år i år

Stavanger lufthavn, Sola ble bygget i 1937. I år fyller lufthavnen 80 år. Gjennom hele året vil det være ulike arrangementer, men hovedarrangementet – et flyshow – vil være 10. og 11. juni.

Byggeaktiviteten på flyplassen fortsetter, selv om mye er gjort.

– Vi er helt ferdige sommeren 2018. Og da er flyplassen rustet til å vokse i årene som kommer, sier lufthavndirektør Lorentzen.

Han gleder seg over at Sola ligger på andreplass, etter Ålesund, på passasjertilfredshet.

– Det er gledelig at passasjerene er fornøyde, selv om byggeaktiviteten er høy. Vi scorer høyt på innsjekk, sikkerhetskontroll og de ansattes service til de reisende, sier Lorentzen.