Fra venstre Odd Stangeland, Stanley Wirak, Arne-Christian Mohn og Cecilie Bjelland. Foto: Kjersti Riiber

Vil ha toppindustrisenter til Rogaland

Rogaland Arbeiderparti har tatt initiativ til å skape et toppindustrisenter i fylket. Ti store bedrifter, deriblant Statoil og Aker, er klare til å gå inn i prosjektet.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Cecilie Bjelland, Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn og Egersund-ordfører Odd Stangeland la fram nyheten på Oljemuseet torsdag morgen. Rogaland Ap har tatt initiativ til å skape et toppindustrisenter, og målet er selvsagt å få det lokalisert i Rogaland.

Med seg på laget har de ti store bedrifter, som har forpliktet seg til å gå inn i prosjektet med kapital. I tillegg er det en forutsetning at det offentlige går inn og støtter det som best kan sammenlignes med et toppidrettssenter for industrien.

– Dette skal bli et nasjonalt kompetansesenter for industrien, lokalisert i Rogaland. Det er ikke gitt at vi får til dette, derfor må vi være tidlig ute for å selge inn regionen, sier Cecilie Bjelland.

Blant selskapene som har sagt at de ønsker et slikt senter er blant annet Statoil, Aker, DNV GL, Kongsberg Gruppen og Yara. Selskapene la fram saken for næringsminister Monica Mæland (H) under Arendalsuka forrige uke.

– Godt for Rogaland, godt for Norge

Ifølge Bjelland er det ikke spørsmålet om senteret vil komme, men når.

Egersund-ordfører Odd Stangeland utdyper:

– Hvorfor skal Rogaland huse et slikt senter? Historien har vist at det som er godt for Haugesund, er godt for Egersund. Og når Rogaland-motoren går, er det godt for Norge. Vi har kompetansen over hele linjen, alt fra maritim sektor til agrokultur. Vi har det som skal til for å ta industrien et sted videre.

Også Trøndelag ønsker et kompetansesenter for industrien.

– Trøndelagsfylkene har vært tidlig ute med å samle regionen, det er et fortrinn for dem. Da må vi komme på banen og si at det er naturlig å ha industrisenteret her. I Trondheim er de gode på høyteknologi, men de mangler helheten, sier Mohn.

– Vi har alt fra alle næringer, legger Stanley Wirak til, og nevner bioteknologi og havbruk som andre eksempler på kompetanse som finnes i fylket vårt.

Tverrpolitisk

Nå vil Ap ha med seg resten av de politiske partiene på laget. 1. september inviterer de til rådslaging på Vitenfabrikken i Sandnes. Da skal politikere, næringsliv og akademia sette seg ned for å legge en plan. 

– Vi vet at vi er gode i Rogaland, men det er det ingen andre som vet – det må vi fortelle dem, sier Bjelland.

Til syvende og sist er det regjering og storting som avgjør om når og hvor et toppindustrisenter skal opprettes.

– Vi har ikke mer enn tiden og veien. De ti selskapene vi har fått med oss er klare i morgen. Spørsmålet er bare hvor senteret skal lokaliseres, sier Bjelland.

Forprosjektet er i gang og vil gi nærmere svar på lokaliseringsspørsmålet. I tillegg til Trøndelag er også Oslo/Kongsberg og muligens Tromsø interessert i å huse et nytt industrisenter.