Vil ha strenger mobilstraff

To prikker i førerkortet. Det er den nye straffen for å bruke håndholdt mobil bak rattet.

– Bøter, prikker og avkortning må svi hvis vi skal få bukt med denne ukulturen, som har ført til tap av menneskeliv, sier Arne voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding. Han viser til flere grelle eksempler hvor bilister filmer «galskapen» selv i høye hastigheter. Nå sist der en reality-deltaker holdt en hastighet på nærmere 150 km i timen. I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 46 prosent av bilistene i Rogaland av og til bruker mobilen uten handsfree. Samtidig sier like mange at den interaktive skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten fra veien.

Gjensidige ønsker betydelig større bøter og reduserer selv erstatningene der trafikkuhell kan knyttes til mobilbruk.

 – I de groveste tilfellene har vi avkortet fra 100.000 kroner og oppover, sier Voll. Selskapet mener bøtenivået er overmodent for endring, og støtter alle forslag som kan bidra til mindre mobilbruk i bil. – I dag er det kun 1700 kroner i bot.

Dette er på nivå med manglende bruk av bilbelte, som ofte skyldes en forglemmelse og som vanligvis ikke går ut over andre enn synderen selv, sier Voll.

Gjensidige mener ulovlig mobilbruk må koste så det svir dersom det skal være håp om bedring. 

– 6.800 kroner og enda flere prikker i førerkortet, er en reaksjon vi tror kan være avskrekkende, sier Voll. Det bør gjelde alt fra håndholdt mobil, teksting og at en tar bilder eller filmer mens man kjører.