Stavanger

Vil ha prosjekt mot ledighet

Flertallspartiene i Stavanger vil unngå at langtidsledige blir passive sosialhjelpsmottakere.

Dagpengeperioden er i ferd med å ta slutt for en stor gruppe som har mistet jobbene i etterkant av oljeprisfallet.

– Vi i Stavanger vil satse på ekstra tiltak for å finne løsninger for dem som mister dagpenger. Da er neste alternativ eventuelt sosialhjelp. Tanken er jobber eller andre tiltak med statlige penger som ellers ville gått til sosialhjelp. Vi ønsker et nasjonalt pilotprosjekt, sier ordfører Christine Sagen Helgø til RA.

Flertallspartiene legger på bordet en liste med statlige prosjektmidler på 44,9 millioner kroner i prosjekter i bygg og anlegg i Stavanger i 2016. Restaurering og nye bygg og anlegg skaper som kjent nye arbeidsplasser raskt.

– Derfor har flertallet forsert byggeprosjekter, nå er det rimelig for kommunen å investere, fastslår Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Regjeringen har satt av 30 millioner kroner til langtidsledige under 30 år, men flertallspartiene ønsker styrket satsing også for eldre langtidsledige. Kommunen vil jobbe tett med NAV, NHO og LO, gjennom Kompetansetorget og gjennom samarbeid med Ipark og UiS.

– Vi har allerede satt i gang en rekke tiltak mot ledigheten i Stavanger, og jobber knallhardt med det, men den er fortsatt høy, 4,8 prosent i september. Det er litt bedre enn i august, da det var 5,1 prosent ledighet, sier Helgø.

Penger med i dag?

Lokalpolitikerne har drevet lobbyvirksomhet for at regjeringen og støttepartiene bidrar med mer penger enn signalisert i forslaget til statsbudsjett. I så måte er det ikke noe dårlig tegn at partitoppene i regjerings- og støttepartiene tirsdag har lagt inn besøk på Rosenberg og UiS med «jobbskaping, omstilling og det grønne skiftet» som tema i forkant av budsjettforhandlingene, som også er lagt til distriktet her.

Det kan ligge an til noen gode budsjettnyheter for Rogalands del. Det er for øvrig heller ikke noe dårlig tegn at lokale politikere av stort sett samme politiske farger som de styrende nasjonale partiene sterkt flagger et ønske om å få på plass et pilotprosjekt.

– Forventningene våre er store, og det jobbes mye med lobbyvirksomhet inn mot partiene våre på Stortinget, sier Per A. Thorbjørnsen (V), som heller ikke har gitt opp å få på plass Stavanger-lokalisering av det 20 milliard store Fornybar-fondet regjeringen lanserte i fjor vinter, og som ennå ligger til vurdering i Olje- og energidepartementet.

– Vi har ikke gitt opp å få det på plass allerede i dette statsbudsjettet. Det er gode faglige grunner til å legge det til Stavanger, sier Thorbjørnsen.

Byggehjul i sving

Karl W. Sandvig (Pp), som også er leder i Byggmesterforbundet Rogaland, peker på positive trekk lokalt.

– Bygg- og anleggsbransjen er i ferd med å reise seg igjen, boliger omsettes, og nye bygges. Vi får tilbakemeldinger fra flere av bedriftene våre om at de trenger flere lærlinger, og de trenger dem nå, sier Sandvig.

Forhandlinger lokalt

Toppene i samarbeidspartiene er på Stavanger-besøk i forkant av statsbudsjettene.

Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide er også ventet til det regjeringen selv kaller «Nydalen-møte» på et Sola-hotell tirsdag kveld, i forkant av det endelige statsbudsjettet.

Først besøker toppene i flertallspartiene Rosenberg WorleyParsons og møter bedriftens ledelse, klubb, ansatte og lærlinger. De skal også innom Universitetet i Stavanger i et rundebordsmøte om jobbskaping, omstilling og det grønne skiftet før de får omvisning, får presentasjon og møter beboere på Stokka sykehjem.

En rekke ledere i næringsliv og offentlige virksomheter deltar under rundturen.

Mer fra Dagsavisen