Nyheter

Vil ha innvandrerkvinner i aktivitet

Annamaria Gutierrez (V) hevder hun har verdens dårligste kondisjon. I kveld deltar hun likevel i Mosvannsløpet – for å vise at alle kan.

Det er 3050 meter rundt Mosvatnet. De kjappeste tar runden på knappe ti minutter, mens hobbymosjonistene gjerne trenger en liten halvtime.

LES OGSÅ: Kronikk: Hva vil politikerne med kultur?

– Hvis jeg kommer i mål på under 25 minutter, er jeg kjempefornøyd, sier en lett andpusten Annamaria Gutierrez, som har tatt sykkelturen fra byen til Mosvatnet for å komme med en oppfordring til andre innvandrerkvinner:

– Jeg er i elendig form. Hvis jeg kan klare dette, kan alle andre klare det. I slekten min er det en historie for både diabetes 2 og hjerteinfarkt. Som kone og mor har man en viss forpliktelse til å ta vare på helsen sin, sier Gutierrez, som også er leder for kommunalstyret for kultur og idrett (KKI). Til kveldens løp har hun også fridd til andre politikere.

– Vi har masse tilbud i Stavanger. Mye av det koster penger, men akkurat dette – å gå en tur rundt Mosvatnet – er helt gratis. Alt du trenger er et par gode sko. Det er lett tilgjengelig for alle, sier Gutierrez.

Som mødre, så døtre

Gutierrez tror at litt av nøkkelen til å få flere innvandrerkvinner i aktivitet, er å nå mødrene med budskapet.

LES OGSÅ: Verdifull innsats for integrering

– Hvis du klarer å nå ut til dem, når det også døtrene deres. Vi innvandrerkvinner har dårligere helse enn den gjennomsnittlige etnisk norske kvinnen. Både ernæring og mosjon er viktig, og gode råd trenger ikke alltid være dyre, sier Venstre-politikeren.

Aktivitet som integrering

Gutierrez vil rose idrettslagene i kommunen, som hun mener gjør en kjempejobb for å rekruttere innvandrere til idretten.

LES OGSÅ: Sammen for en levende by: Feirer frivilligheten

– Mosjon har ikke bare med fysisk helse å gjøre. Det kan også bidra til bedre mental helse. Ikke minst er det en viktig faktor for å integrere innvandrere i det norske samfunnet, sier hun.

Før løpet i kveld er oppfordringen klar:

– Vi mennesker har veldig forskjellige forutsetninger, men én runde rundt Mosvatnet kan alle klare.

– Ingen kultur for mosjon

Innvandrerrådet har flere prosjekter på trappene for å få innvandrere ut i aktivitet.

Det forteller leder av Innvandrerrådet i Stavanger, Ryszard Kalinowski.

LES OGSÅ: Han skal lede innvandrerrådet

– Filosofien min har vært å få folk ut av møterommene, at vi skal treffes ute og gjerne i en eller annen form for aktivitet, sier Kalinowski.

Han trekker fram flere utfordringer når det kommer til innvandrere og helse.

– Vi vet at særlig kvinner fra Pakistan og India har anlegg for diabetes 2. Vi vet også at det ikke er noen kultur for å ta jevnlige helsesjekker i mange innvandrermiljøer. Det samme gjelder for å komme seg ut og mosjonere.

– Men dette gjelder ikke i alle innvandrermiljøer. Vi skal ikke generalisere. Mange er svært aktive, sier Kalinowski.

Mer fra Dagsavisen