Frps Christian Wedler sier at han gjerne vil stå opp for Viking i stadionsaken dersom investeringen er fornuftig. FOTO: ROY STORVIK

– Vil gjerne stå opp for Viking

Viljen til å slette gjelden til Viking og overta stadion virker nå å være til stede i Stavanger – det gjelder selv hos bypolitikkens to mest framtredende bergensere.

Følg RA Sporten på Facebook!

Av: ESPEN IVERSEN og PÅL KARSTENSEN

Dermed slipper klubben høyst sannsynlig nødemisjon for å unngå konkurs i AS.

Da Viking la fram sine halvårstall fredag var styreleder Sig Christiansen klar i talen. De er avhengige av å selge stadion til kommunen.

– Den eneste plan B er eventuelt en nødemisjon, sa Christiansen.

Viking har vært tydelige på at de må ha slettet sin gjeld på 70–75 millioner kroner, fordelt på to selskaper, for å kunne bli enige om en avtale.

Denne forhandles det nå om med kommuneadministrasjonen.

Klubben har også ønsket å få noen ekstra kroner i kassen for å kunne satse sportslig på toppen.

Det siste spørs det om de får ut av en avtale med kommunen, men de større partiene virker å være positive til å slette klubbens gjeld når saken kommer opp til avgjørelse i bystyret – sannsynligvis i løpet oktober.

LES OGSÅ: Varsler ytterligere oppsigelser i Viking

Frp vil spille ball

Frp kunne potensielt vært et problem for Viking, men også her i gården virker det å være stor vilje til å finne en god løsning.

– Foreløpig har dette vært en sak unndratt offentlighet og det har vært forhandlinger med ordfører og administrasjon. Etter hvert skal vi ha en diskusjon om det i vår gruppe og lande på en konklusjon, sier gruppeleder Christian Wedler til RA.

– Hva mener du personlig om å slette gjelden til Viking og eventuelt legge på litt ekstra på toppen av den summen?

– Jeg har ikke en egen mening å komme med, sier Wedler – som ikke vil farge debatten internt.

Han letter likevel litt på sløret på generell basis.

– Det jeg kan si er at det er en vanskelig sak. Det er veldig mange penger for kommunen, samtidig som vi gjerne vil prøve å stå opp for Viking i en vanskelig sak. Vi har heller ikke få som er Viking-fanatikere i vår gruppe. Jeg er sikker på at dette blir en god diskusjon, sier Wedler – og fortsetter:

– Det jeg er opptatt av er at vi får en situasjon hvor det fortsatt spilles toppfotball på Viking stadion samtidig som innbyggernes penger forvaltes på en forsvarlig måte.

Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen er også klar i sin tale.

– Det er fortsatt tid for prosess og ikke beslutning. Men jeg står ved at vi støtter arbeidet med å få til en god løsning. En løsning som er økonomisk forsvarlig og som bidrar til bruk for alle klubber i regionen.

Høyres John Petter Hernes er ikke overraskende også positiv, men heller ikke herfra kan Viking vente seg noe mer økonomisk en å få gjelden slettet.

– Vi må sikre at vi opptrer ryddig. Fra kommunens side kan det ikke ligge mer i potten enn det ville gjort med tilsvarende saker av samme art. Alle penger kommunen gir til Viking må være en del av en pakke med tanke på et kjøp av stadionanlegget, sier Hernes.

LES OGSÅ: Burchnall har aldri tenkt på å trekke seg

Understreker skille

Høyre er klare over at det haster for et Viking i store økonomiske problemer.

– Viking er viktig for byen, og for oss som bor i byen. Det er veldig viktig å finne fram til en løsning for hele byen, og for idretten generelt. Det må være vinn-vinn for alle parter, men jeg håper vi finner en løsning.

Aps gruppeleder Kari Nessa Nordtun er tydelig på at dette ikke har vært diskutert internt i eget parti ettersom hele saken har vært unndratt offentlighet til nå.

Hun er opptatt av ryddighet og skillelinjer når saken skal behandles.

– Vi må skille mellom aksjonærene som eier stadion og fotballklubben. Dette har i utgangspunktet ingenting med fotballklubben å gjøre, men er en forhandling med et eiendomsselskap som leier ut spilletid til fotballklubben. Det kommunen skal overta er stadion. Ikke fotballklubben, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Nå vil Viking forlenge med flere