Nyheter

Vil gi kjempekrukke til kommunen

Base Gruppen AS ønsker å utsmykke offentlig park ved eget luksusprosjekt på Eiganes. – Kan være en demokratisk utfordring å ta imot gaver fra noen som har sterke egeninteresser i området, mener museumsdirektør.

Midt i den offentlige Ledaalparken i Stavanger, ønsker eiendomsutvikleren Base Gruppen AS å installere en tre meter høy keramisk krukke signert den Oslo-baserte bildekunstneren Magne Furuholmen. Som en hyllest til Alexander Kielland og hans røtter til plassen, skal brokker av forfatterens tekster bankes inn i selve godset. På utvalgte steder i resten av parken skal det danderes håndpregede teglstein med et utvalg fra Kiellands litterære univers.

Kunsten er en gave fra Base Gruppen til kommunen. Alle installasjoner, kostnaden med å få dem montert, samt vedlikehold, skal byen få gratis, ifølge Odd-Are Njå, prosjektleder i Base Bolig. Han står bak søknaden til prosjektet som nylig ble sendt til Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Ledaal holdes stengt i hele 2018 (RA+)

– Utfordring

– Grunnen til at vi gjør dette er at vi ønsker parken skal bli en destinasjon. Vi vil at den skal bli som Frognerparken, et sted med mye liv og som folk oppsøker. Det vil vi gjøre gjennom kunst som tar opp historien som ligger i området og ved å få med oss en anerkjent kunstner på laget, sier Njå til RA.

Base Gruppen AS er de samme utviklerne som står bak de 36 planlagte luksusleilighetene ved nettopp Ledaalparken. Enkelte av leilighetene, som skal oppføres i den gamle Hermetikkfagskolen og i et nybygg ved siden av det gamle Hermetikklaboratoriet, har en prislapp på opp mot 30 millioner kroner.

Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum synes det er positivt at private aktører ønsker å gi en større kunstgave til kommunen.
– Samtidig kan være en demokratisk utfordring å ta imot gaver fra noen som har sterke egeninteresser i området. Å forskjønne området vil kanskje gjøre det lettere for dem å selge leiligheter, påpeker hun.

Dette er likevel ikke et argument for å være prinsipielt imot gaver som dette, mener hun.

– Å utsmykke et område med kunst vil jo også være positivt for alle de andre som ferdes her, sier hun.

LES OGSÅ: Luksusleiligheter i Hermetikken til opp mot 30 mill. revet bort

Etterlyser klarere retningslinjer

Ueland mener imidlertid kommunen burde ha klarere retningslinjer for hvordan ta imot slike gaver. Når det offentlige rom skal utsmykkes i dag skal det utlyses en konkurranse med minst tre aktører involvert. Tanken er at alle kunstnere skal få en reell mulighet til å melde seg på.

– Med private gaver er det annerledes. Det kan være krevende for kommunen å håndtere. Her kommer gjerne giveren med et ferdig prosjekt.

Utsmykking av det offentlige rom, enten det er gjennom gaver eller konkurranser, skal i dag gjennom kommunens eget kunstutvalg. De har i oppgave å igangsette og gjennomføre kunstprosjekter i kommunale bygg. I tillegg skal utvalget fungere som rådgivende organ overfor kommunalstyret for kultur og idrett i saker som gjelder kunst i byens uterom.

– Det ideelle ville vært at eiendomsutviklerne hadde kommet til kunstutvalget med summen de ønsker å bruke på en installasjon, for deretter å utlyse en konkurranse. Kanskje kunne man også hatt en diskusjon i offentligheten, sier hun, som også er medlem i en tverrfaglig kunstgruppe som skal evaluere kunsten i Stavangers uterom.

Generelt sett mener Ueland. at kunstutvalget burde være både tydeligere og bredere. I dag består det av tre politikere, én kunsthistoriker samt en kunstnerrepresentant fra NKV-Rogaland.

LES OGSÅ: Eiganes-villa er Rogalands dyreste

God intensjon

Også den lokale kunstneren Natasja Askelund etterlyser en bredere diskusjon når kommunen blir tilbudt kunstgaver til det offentlige rom.

– Intensjonen til giveren er gjerne god, men vi kan ikke overlate utsmykkingen av det offentlige rom til tilfeldige private entreprenører. Oppdragene må konkurranseutsettes, slik det er på alle andre områder. I prinsippet mener jeg derfor kommunen burde svare nei til gaver som kommer som ferdige utenkte prosjekter, sier hun til RA.

Hun understreker at hun i utgangspunktet ikke er negativ til at private ønsker å bidra til fellesskapet.

– Kunsten har vært avhengig av rike mennesker i alle år. Jeg synes det som er viktig er på hvilket grunnlag kunsten er valgt ut, det faglige innholdet. Hvorfor, hvor og hvordan, sier hun til RA.

LES OGSÅ: – Hvem eier Hermetikkparken?

Avviser kritikken

Annamaria Gutierrez leder kunstutvalget i Stavanger kommune. Hun mener dagens system for å motta kunstgaver fungerer tilfredsstillende.

– Vi har kunstfaglige representanter i utvalget som bedømmer prosjektene som kommer inn. Sammen diskuterer vi om kunstprosjektene er ønskelige. Siden skal saken til behandling i kommunalstyret for kultur og idrett. I tilfellet Ledaalparken, som jo er en offentlig park, må det trolig en omregulering til. Da må saken til bystyret, sier hun, og tilføyer:

– Jeg synes det er raust av Base Gruppen å komme med en slik donasjon, og her kan det åpne seg muligheter for å få en flott kunstutsmykking uten at det koster kommunen en eneste krone. Men vi ønsker selvfølgelig debatt om det, og vi tar ingen snarveier selv om det handler om en gave, sier hun.

LES OGSÅ: Håper å slå prisrekord i Stavanger (RA+)

Forberedt på kontroverser

Base Gruppen har ikke tenkt på muligheten for å konkurranseutsette gaven de ønsker å gi.

– Vi ønsker å hedre Alexander Kielland og hans verk og har kommet med ett forslag på hvordan dette kan gjøres. Vi synes ikke de lokale kunstnerne står tilbake for noen andre. Vi tenkte ikke på dette som noen konkurranse i utgangspunktet, men som en gave til byen. Vi har sett hva Magne Furuholmen har gjort på Fornebu. Det han har utrettet der er inspirasjon til det vi ønsker å gi til byen, sier prosjektleder Odd-Are Njå i Base Bolig.

– Ingen gaver kommer gratis. Hva får dere ved å gi denne kunstinstallasjonen til kommunen?

– Ingenting. Vi har nå solgt ut alle prosjekterte boliger i Ledaal Park. Vi har heller ingen flere lokaler å leie ut her. Dette vil kun bli prikken over i-en, både for innbyggerne og de som skal flytte inn her, sier Njå, som er forberedt på debatt.

– Dette er i offentlig rom, så vi må trø varsomt. Vi vet det kommer til å bli kontroverser rundt dette, sier han.

Prosjektet til Base Gruppen har fått tittelen «Haabet er lysegrønt». Det er også tittelen på novellen i Alexander Kiellands første utgivelse, Noveletter fra 1879.

Mer fra Dagsavisen