Kultur

Vil fjerne kulturøya på Sølyst

I februar 2017 ble kulturøya på Sølyst åpnet til full jubel. Nå mener naboene til øya at kulturen har forfalt.

Bilde 1 av 5

– Kan ikke Sølyst bare være den grønne perlen den alltid har vært, spør Gro Karin Gregersen.

Hun har gått tur på det som nå kalles kulturøya siden 1995 og mener kunsten i terrenget er med på å forsøple naturen. Med seg har hun Aud Knudsen og hennes to barnebarn. Hun er enig med Gregersen og liker seg dårligere i skogen etter kunsten ble installert.

– Det henger tau overalt og ting blir ødelagt, sier Gregersen til RA.

Ikke kommunalt

Kulturøya ble til i 2017 etter oppdrag fra Veidekke, som skal bygge boliger i området. Kunstprosjektet er finansiert av KORO (Kunst i offentlige rom).

Prosjektet «Find Your Eyes» samlet en rekke kunstnere som brukte Sølyst både som inspirasjon i kunsten de lagte, samtidig som øya var deres utstillingsrom.

Strategien bak prosjektet var å bygge opp en sterk merkevare på Sølyst, der man brukte kunst og kultur, både lokalt og internasjonalt, for å skape en ny attraksjonsverdi i turområdene på øya.

Gregersen har ikke merket at flere benytter seg av områdene. Kommunen eier området som kunsten er på, Leva Urban Design har ansvar for det overordnede prosjektet. Som søknader og kommunikasjon utad, mens kunstprosjektet, Find your eyes, er styrt av kuratorer.

Les også: – Nå er det mikroplast overalt

 Forsøpling

– Det dumt at folk tror de kan legge igjen søppel på øya, vi har satt opp skilt der vi ber folk respektere naturen, sier Jeanette Hovland, designer og prosjektleder i Leva Urban Design til RA.

Da Gregersen gikk forbi en pose med ledninger antok hun at det også var en del av kunsten på øya. Det viste seg at det var boss noen andre hadde dumpet på stedet.

– Det er selvsagt synd at noen ikke kan se forskjell på kunsten, som er på øya, og søppel, sier Hovland.

– Dette skulle være et av verkene, sier Gregersen og peker på en ramme som står på bakken.

På nettsidene til Kulturøya er dette verket dekket av et silkenett, det er nå borte.

– For noen dager siden var det hull i nettet, nå er det borte, sier Gregersen. Kunst eller søppel, jeg vil ikke ha det her, fortsetter Gregersen.

Les også: Mer fest i Stavanger – nå i Eiganes

Stemmen fra treet

– Vi gikk en tur i skogen. Plutselig kom det en stemme som sa man måtte drepe treet for å finne ut hvor gammel treet er. Jeg stivnet helt, sier Knudsen.

Hun var da sammen med barnebarnet Victoria Jacobsen (9).

– Det var ikke veldig fine ting stemmen sa, sier Brustad.

Stemmen fra treet var verket til Line Anda Dalmar og er ikke en del av utstillingen lenger. Dalmar hadde fått forfattere til å lese inn historier. Hun hadde også installert bevegelsessensorer i trærne. Det var dette som skremte de to på tur.
 – Det er jo beklagelig at noen blir redde av installasjonene, sier Hovland.

Les også: Kunstneren bak de tre hodene: – Jeg elsker mennesker

Misforståelser

Gregersen og Knudsen føler at noen har glemt å vedlikeholde verkene. Hovland påpeker at noen er på jevnlige befaringer på øya, og forteller at den ødelagte rammen, som sannsynligvis har blitt ødelagt av noen, eller været vil bli fjernet. Bystyrepolitiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er også involvert i saken. Gregersen ba Moi Nilsen om å se på situasjonen. Han er enig med de to.

– Kunst skal provosere, men det finnes grenser.

Han snakker her om ledningene og det han mener ser ut som en galge. Han mener at slike ting ikke har noe å gjøre i en tursti. «Galgen» blir av kurator Ingeborg Kvame omtalt som en portal. Kvame forklarer at tidligere i vår var tauene dekket av is. Inne i isen lå det blomsterfrø. Da isen smeltet datt førene ned på bakken. Planen er å la kunstverket stå frem til blomstrene blomstrer. Verket  er laget av Tove Kommedal.

Kan bli fjernet

Kulturøyaprosjektet, som er et samarbeid mellom Leva Urban Design, kunstkurator Monika Wuhrer og Ingeborg Kvame er nå ferdig med kunstserien Find Your Eyes. Det pågår arbeid med videreføring av prosjektet i med nye samarbeidspartnere. Hva de som overtar prosjektet vil gjøre med plassen, er usikkert.

Les også: «Analplugg» som folkeforlystelse og hatobjekt

Mer fra Dagsavisen