Nyheter

Vil bygge kontorer i fabrikk «med historisk sus»

Tanke Svilands gate kan få et nytt, stort kontorprosjekt. Samtidig bevares en bit av hermetikkhistorien.

Firmaet Tanke Svilands gate 30–36 – som er eid av Stiftelsen Lærdals Fond For Akuttmedisin – søker Stavanger kommune om å endre reguleringen for tomter like nord for Laerdal Medicals lokaler på Kampen. Deler av området er nå parkeringsplasser, men hjørnehuset er en del av Stavangers hermetikkhistorie. Tanke Svilands gate 32 var tidligere lokaler for Rydberg & Petterson mekaniske verksted.

– Vi vil berede grunnen for kontorer, og området måtte reguleres på ny. Kommunen arbeider med en plan om bevaring av gamle bygninger fra hermetikkindustrien. Fasaden på det tidligere mekaniske verkstedet bevares, sier daglig leder i utbyggerfirmaet, Leif Arild Marvik, til RA.

Stavanger kommune la en temaplan for hermetikkfabrikker og tilknyttede virksomheter ut på høring høsten 2017.

Hermetikkhistorie

Utbyggeren har ikke leiekontrakter eller framdriftsplan klar, men har satt Asplan Viak AS i gang med å legge til rette for rundt 3800 kvadratmeter kontorlokaler og 1300 kvadratmeter garasje på eiendommen denne der Rydberg & Petterson mekaniske verksted holdt til fram til 1980-årene.

– Laerdal Medical bruker i dag bygningen som et slags rotelager. I tillegg er det et atelier der som til tider brukes til produktfotografering, men bygningen er ikke i daglig bruk, sier Marvik.

Ut på høring

Kommunalstyret for byutvikling skal behandle søknaden 3. mai.

Administrasjonen i kommunen ber politikerne legge det private reguleringsforslaget ut til høring og offentlig ettersyn.

– Det er positivt at planen legger til rette for vern av verkstedbygningen etter Rydberg og Pettersons mekaniske verksted, melder kommunedirektør Gunn Jorunn Aasland og hennes stab i forkant av politikernes behandling. I løsningen Asplan Viak har lansert er det i hovedsak den østlige og nordøstlige fasaden til hjørnebygget som skal bevares.

«Skallvern»

– En slik form for bevaring kalles gjerne «skallvern», og er ikke tradisjonelt mye brukt i Stavanger. I dette tilfellet er det imidlertid vurdert at det er disse fasadene – med den buede avslutningen mot krysset – som bærer historien og karakteren til denne verkstedbygningen, påpeker saksutrederne.

Byplanleggerne ser også fasaden i sammenheng med murbygningen diagonalt over krysset, Tanke Svilands gate 27.

– Som også har en nennsomt artikulert avslutning mot krysset, setter den gamle verkstedbygningen preg på området, og gir det litt historisk sus, som det heter i saksdokumentene.

Administrasjonen mener også at skissene av ny bebyggelse brutt opp i flere bygningskropper i ulike farger kan gjøre at nybyggene kan oppleves som tilpasset skalaen i området.

Mer fra Dagsavisen