Nyheter

Vil bevilge tre millioner kroner til bekjempelse av barnefattigdom

Ap og SV mener at beløpet på tre millioner er for lite, men fikk ikke medhold i torsdagens møte i formannskapet.

I tillegg til barnefattigdom var også nytt folkebad på Hinna og rehabilitering av Rådhuset oppe i formannskapet.

Folkebadet ble så vidt nevnt da dette er en sak som skal opp i Bystyret. Når det gjelder Rådhuset ble det tatt en runde på dette.

Forslaget er at det skal brukes 260 millioner kroner på dette. Eirik Faret Sakariassen (SV) sa at han ikke ville bruke penger på dette og at han ville stemme nei til forslaget.

Det fikk han ikke medhold i. Dermed gikk saken videre.

Når det gjaldt barnefattigdom var det Kåre Reiten (H) som fikk ordet som førstemann under debatten.

– Dette er noe som opptar oss og alle partier. Vi mener at det handler om økt arbeidsledighet og økt innvandring. Det gjelder tre millioner kroner og noen har sagt at dette er lite. Men vi har en rekke andre tiltak som går mot dette, sa Reiten og kom med en rekke eksempler på dette.

– Disse tre millionene er bare noe ekstra. Levekårsstyret har kommet med et enstemmig vedtak som på det administrasjonen har kommet med. Et prosjekt som er gjennomført  i Kristiansand som vi også ville prøve, sa Reiten.

Terje Rønnevig (Ap) lurte på om en gjorde nok i innsatsen mot barnefattigdom.

Eirik Faret Sakariassen (SV) sa at han langt på vei spør om det samme.

– Vi har 900 flere unger som vokser opp i fattige familier. Er resultatene nådd? sa Faret Sakariassen.

Reiten svarer at han vil si nei til dette og at målene ikke er nådd.

Ikke bare penger

– Men denne kampen vinnes ikke bare med penger. Vi må vite hva vi skal gjøre med dette og det handler om arbeidsledighet og innvandring, sier Reiten.

Dag Mossige (Ap) sier at han syns at dette høres defensivt ut, men er glad for at Høyre nå snakker om dette temaet.

– Litt svakt at det bare skyldes innvandring og arbeidsløshet er feil. Og om det bare var innvandrerbarn som var fattige, så hva så. Vi la på betydelig mer enn dette og en rekke andre tiltak, men vil støtte de presiseringene som er kommet i forslaget, sa Mossige og tilføyde:

– Men vil ha et nytt punkt fire om at det må avsettes betydelig mer penger i den neste handlings- og økonomiplan.

Christian Wedler (Frp) sa at tre millioner er det som er satt av ekstra nå.

– Jeg er glad for at dette er ekte penger og penger som kan brukes, sa han med en brodd til Aps forslag.

John Peter Hernes (H) sa at alle er opptatt av dette temaet og at det er viktig å lete for å finne en motårsak og hva dette problemet skyldes.

Noe alle er opptatt av

Per A. Thorbjørnsen (V) sa at  AP gir inntrykk i å være alene om dette.

– Men alle de andre partiene er også opptatt av dette.

Bjarne Kvadsheim (Sp) kom med følgende:

– Ap har tatt eierskap i kampen om barnefattigdom, men dette er noe alle vi andre er enige om.

Dag Mossige (Ap) kom med følgende svar til Wedler:

– Dette med fantasipenger må nesten bare begrunnes og det vi har foreslått har hatt full inndekning. Jeg lurer også på hva Hernes mener når han snakker om å hive penger etter noen. Det handler om ha flere lærere i grunnskolene og flere ansatte i barnehagene. Vi i AP er villige til å legge mer penger på bordet, sa Mossige.

Mateus-evangeliet

– Dette er som flere har vært inne på en viktig sak. De pengene vi fordeler nå er symptombehandling. Men det er ikke penger som løfter familier ut av fattigdom. Mye er nasjonalt, blant annet barnetrygden som SV og Kåre Willoch kjemper for. Vi har sett at problemet har skutt fart etter 2013 og dette er ikke tilfeldig. Det er akkurat som i Matteus-evangeliet. For den som har skal få og det i overflod. Men dem som ikke har skal bli fratatt selv det han har. SV skulle ønske at det var satt av mer penger til dette, skjønt de tiltakene som vi når gjør er det bred tilslutning til, sa Faret Sakariassen.

– En av de viktigste årsakene til at folk blir fattige er at de ikke har jobb. SVs politikk om å si nei til oljerelatert virksomhet. Hva vil det gjøre med barnefattigdom, sa Hernes.

Penger fra sentrale myndigheter

Reiten kom etter dette med at han var stort sett enig med Faret Sakkariassen.

– Men at dette handler om penger fra sentrale myndigheter, sa Reiten.

Wedler sa at han ble provosert av det som har blitt sagt og sier at vi har en rekke tiltak rettet mot de fattige i Stavanger.

– Forskjellene i Norge ble redusert da vi satt i regjering. Etter 2013 har problemet økt. Mye skal skje sentralt, men ikke alt. Flertallspartiene har økt prisene på kulturskolen, SFO og i barnehagene, sa Faret Sakariassen.

Mye som er sagt

Frode Myrhol (FNB) sa at mye er sagt i denne saken.

– Og jeg skal ikke si så mye. Jeg syns at forslaget til vedtak er bra og kan bidra til å redusere barnefattigdom. Jeg har et tilleggsforslag og det er å be admininstrasjonen om å utrede hva bypakke Nord-Jæren og hvordan dette kan få betydning når det gjelder barnefattigdom.

Kvadsheim sa at det har vært en trend der vi har hatt skattelette.

– De som tjener mest har fått mest, mens de som tjener mindre har fått mindre, noe Sp ikke liker. Ap aviser at innvandring har hatt betydning for barnefattigdom, sier Kvadsheim.

Kvadsheim viste også til at mye penger blir sendt ut til slekt og familie og andre land.

Åpenbart rett

– Det er åpenbart rett det Kvadsheim sier når det gjelder innvandring. Det er ikke ulikhetene som er problemet, men de som har minst, sa Wedler

Ifølge Mossige er det ikke riktig at Ap ikke sier at dette har noe med innvandring og oljepriser å gjøre.

Kari Nessa Nordtun (Ap) sa at det er viktig å hjelpe mot dette ved at folk har arbeid, og at innvandring er en del av dette bildet.

Annamaria Gutierrez (V) sa at hun som representant for innvandrerne må spørre om hvem disse innvandrerne er.

Kvadsheim sa at han var enig med Wedler,

– Vi må ikke snakke om ulikhetet. Må ha flere tanker i hodet samtidig. Tiltak. Arrangementer i byen, tjene penger inn i bykassen. Bygge nye Gamlingen og bygge nye ting. Spørsmål om hvem som er innvandrer er livsfarlig. Jeg kan ikke si noe om dette, men tallene finnes hos SSB, sa Kvadsheim.

Sissel Stenberg (Frp) at dette på  mange måter er en slags konkurranse om hvem gjør best.

– Og det tror jeg ikke saken er tjent med. Dette gjelder å få familiene ut av fattigdom en gang for alle. Vi må finne varige løsninger, der det handler om å bryte sirkler og sosial arv. Har tatt imot et nytt barn som jordmor og tenkt flere ganger hvordan det skal gå med deg. Vi må få folk i arbeid og at barn selv ser verdien av det å få en god utdannelse.

Ap fikk ikke medhold for sitt forslag og det fikk heller ikke forslaget til Myrhol.

Formannskapet gikk dermed for følgende:

1. «Forslag til ny, helhetlig tiltaksplan mot barnefattigdom legges frem til politisk behandling i løpet av tredje tertial 2018. Planen skal beskrive årsaker og situasjonsbilde. Målet er å samordne tiltak og synliggjøre hvor en skal sette inn økte ressurser.

2. Kommunalstyret for levekår gir sin tilslutning til å disponere midler avsatt i HØP 2018-2021 til styrket innsats mot barnefattigdom på følgende tiltak:

a) Kr 1 400 000 til etablering av prosjektet «Samordning av tiltak for familier i lavinntekt» der målet er å lykkes med å bryte en negativ sosial arv.

b) Kvernevik skole/SFO

i. Kr 170 000 til 5 gratis deltidsplasser i SFO

ii. Kr 750 000 til prosjektstilling for samhandling og veiledning til utsatte familier

c) Kr 150 000 til å øke antall opplevelseskort

d) Kr 350 000 til redusert deltakeravgift i Fiks Ferigge Ferie

e) Kr 180 000 til kontingenter og utstyr for at barn og unge skal ha mulighet til å delta i frivillige lag og organisasjoner

3. Disponeringen av midlene i pkt. 2 vil vurderes i lys av vedtakene i ny tiltaksplan mot barnefattigdom. «Samordning av tiltak for familier i lavinntekt» der målet er å lykkes med å bryte en negativ sosial arv.

Mer fra Dagsavisen