Sport

– Vil aldri få suksess med dagens modell

Vikings nedrykk er et faktum. Hvor gikk det galt? RA vil i denne serien rette søkelyset mot tidligere direktører, eiere, stadion og fansen. Først ut er Arne Larsen Økland, som faktisk sa opp sin direktørjobb i frustrasjon lenge før han egentlig sluttet. Nå snakker han ut.

Følg RA Sporten på Facebook!

Få har sittet i flere stoler i Viking enn 63-åringen fra Bømlo. Foruten en suksessrik karriere som spiller, blant annet i Bayer Leverkusen, har han vært trener, styremedlem og administrerende direktør i Viking.

Historien hans om perioden i direktørstolen fra 2012 til 2015 er en opprivende skildring om maktkamp på bakrommet.

Økland peker i hovedsak på to hovedmomenter når han skal forklare hvordan en av Skandinavias største fotballklubber har falt så dypt.

Det handler i bunn og grunn om mangelen på en fastlagt spillestil, vei og sportslig strategi. Og det handler i enda større grad om en klubb som ikke er i nærheten av å være organisert på en bærekraftig og fornuftig måte.

LES OGSÅ: Angrer på at pengene satt for løst

Maktkamp

– Det hele starter selvsagt på toppen, sier Økland tankefullt.

Han har fulgt historien fra innflyttingen i Jåttåvågen tett. Både fra innsiden og utsiden.

– Etter at Viking ASA ble stiftet har det vært store utfordringer. Aksjonærene har ikke alltid jobbet like godt sammen. Så har ikke FK og stiftelsen fungert sammen med de private investorene. Dette er en av klubbens store utfordringer. Dualmodellen, hvor FK skal styre sport og AS skal styre det kommersielle, er i utgangspunktet en forferdelig idé, sier Økland – som også påpeker at den har vært påkrevd fra forbundet fram til de åpnet for endring nylig.

– I mange år fungerte den i prinsippet kun fordi Ole Rugland var styreleder begge plasser. I praksis ledet ASA Viking. FK var bredden. Da han ga seg, startet uenighetene for alvor blant aksjonærene. En del av kritikken gikk blant annet på pengebruk uten suksess i hans tid. Da Ole ga seg, kom så Geir Solstad inn som ASA-leder. Da var sterke gamle krefter i FK opptatt av å ta makten tilbake. Det startet et helvete innad, sier Økland.

Den Bryne-bosatte bømlingen er ikke redd for å være bombastisk. Viking vil aldri få suksess med dualmodellen slik den har vært praktisert i klubben de siste årene.

– Skal du ta tak i Vikings problemer, må du starte på toppen og med modellen klubben drives etter.

Han presiserer at han peker på eiere og styrer, ikke dem som drifter klubben. Poenget er at de som skal styre må kunne sitte i et rom sammen og gjøre det etter en helhet som inneholder både penger og sport. De må ha ansvaret for hele produktet.

Den tidligere Drillo-assistenten og forretningsmannen mener Rugland egentlig gjorde en strålende jobb med å lime sammen en grusom modell. Han har ingen problemer med å skjønne at dem som betaler for gildet også ønsker å styre i en fotballklubb.

– Økonomi og sport henger helt åpenbart sammen.

KOMMENTAR: «Den mørke, vonde Viking-kvelden»

Diskuterte med Rumenigge

Økland er opptatt av styringsmodeller i fotballen. Det større bildet. Som direktør var han ofte til stede på møter i ECA (European Club Association). Her fikk han impulser fra resten av Europa. Han fikk høre hva som fungerte. Og hva som absolutt ikke gjorde det.

– I utgangspunktet er jeg fascinert av den tyske modellen. Her kan du ha et AS som driver proffdelen. Jeg diskuterte blant annet dette med Bayern Münchens Karl-Heinz Rumenigge. I proffdelen her inngikk også kvinnefotballen, sier Økland.

Samtidig peker han på noen vesentlige forskjeller. I Tyskland må medlemsklubbene eie minst 50 prosent av AS.

– Det fører til at fotballklubben og AS-et velger et styre sammen. Ett styre som driver hele den profesjonelle virksomheten i klubben. Det er likt i Danmark hvor rettighetene til å drifte så gis bort fra klubben. Start er i ferd med å få denne modellen nå. Det virker for meg veldig fornuftig.

Den gamle angriperen peker på at RBK klarer det med en medlemsklubb. Samtidig er forutsetningene, etter mange år med store inntekter fra europacuper og 17.000 på tribunene, noen ingen andre i Norge har.

Økland peker på belgiske Club Brugge som et godt eksempel til etterfølgelse for Viking om de vil tilbake.

– Da jeg hørte dem fortelle om modellen i ECA, tenkte jeg med meg selv at dette er jo Viking! Det var helt kaos. Styremedlemmer og ansatte som jobbet livet av seg. Så bestemte de seg for å organisere seg som i det private næringslivet. En emisjon ble foretatt, et proft styre valgt – og et management ansatt for å forvalte. De hadde ansvar både for sport og økonomi. Det gikk ikke lang tid før Brugge gikk til himmels etter endringen, slår han fast.

Økland mener det ikke kan fortsette som nå. Han synes synd på dagens ansatte, med Eirik Henningsen i spissen, som må prøve å forvalte rot og knappe ressurser på best mulig vis. Økland vet hvor mye det krever. Og nå er organisasjonen mindre enn da han var sjef.

– Jeg skrev timer i Viking og lå på rundt 90 i uken. Men det er i utgangspunktet OK. Fotball på dette nivået er en livsstil. Det var fantastisk gøy og jeg har aldri angret. Samtidig ble det fryktelig tungt til slutt.

Han forteller at han opplevde det som et konstant internt slagsmål. Så ille var det at kreftene ebbet ut. Økland gikk tom. Han løp fra styremøte i ASA den ene dagen til styremøte i FK den andre. Han fikk ikke jobbe med å bygge lag og fundament i Viking slik intensjonen var. Dessuten var forutsetningene drastisk endret fra løfter om store emisjonspenger da han startet i 2012.

– Jeg sa faktisk opp jobben tre måneder før jeg sluttet, men ble overtalt til å fortsette. Organiseringen var grunnen.

Nå er den allerede slankede organisasjonen han forlot omtrent ribbet helt. Dyktige folk er borte og Økland er tindrende klar på at en proff organisasjon er en forutsetning for å lykkes.

– Det var gode folk i alle ledd. Nå er de borte. Ole Askeland for eksempel. En fantastisk ressurs. Det som skjer nå er naivt. Du kan ikke tro på at du skal skape et topplag uten å hente spillere utenfra – og uten penger.

LES OGSÅ: Burchnall håper å bli med på oppbyggingen

Fjernet egen melkeku

Økland kommer heller ikke utenom Gary Goodchild og spillerekrutteringen når han skal peke på alle feilene som er gjort. Han klarer ikke å forstå at Viking ikke skjønte at de nærmest saget av grenen de satt på da speider Gary Goodchild ble sparket.

Da Viking-veteranen fra London ble ansatt som speider i 2012, var det med en klar plan: Klubben skulle tjene penger på spillerlogistikken. Det gjorde de i Goodchilds tid. Plussene på området var på mange millioner.

– Skal du ha suksess med noe, må du faktisk sette det i søkelyset og bruke penger på det. Sammen med Kjell Inge Olsen pekte vi på Gary og ansatte ham. Han gjorde en fantastisk jobb, kanskje spesielt mot Island. Måten han tok imot og håndterte de nye spillerne på gjorde at agentene ville ha sine folk til Viking, påpeker Økland.

(Saken fortsetter under bildet)

Gary Goodchild

Resultatet av satsingen er det lett å finne i regnskapene til klubben. Flere spillere kom inn. Navn som Jón Dadi Bödvarsson, Karol Mets, Samuel Adegbenro, Suleiman Abdullahi, Sverrir Ingason og Björn Daniel Sverrison. Så ble mange av dem solgt videre med store overskudd.

– Uten å kritisere Eirik Henningsen, så må de skjønne at denne biten må på plass, sier Økland – som dog er sterkt kritisk til sommerens kjøpefest av spillere som var utenfor sesong og form.

En av grunnene til at Økland sa opp var at modellen for spillerlogistikk sto for fall i 2015. Planen var hele tiden å hente inn nye spillere som kunne gå rett inn da de eksisterende ble solgt. Da styrene stengte kranen den vinteren, skjønte Økland at modellen ville miste sin bærekraft. Viking sparte seg fattige. Du kan til slutt ikke selge det du ikke har.

– Er det en ting jeg har lært, så er det at du må ha en varebeholdning når du skal drive butikk.

Ingen rød tråd

Økland er ikke bare kritisk til driftsmodellen til Viking. Han mener også det har vært store mangler rundt kjerneproduktet fotball. Det er for ham åpenbart å peke på en klubb som har vært trenerstyrt i altfor mange år. En klubb som har manglet en rød tråd på spillestil og som har forkastet arven etter Kjell Schou Andreassen i så måte.

– I Rosenborg har de fått det til på grunn av Nils Arne Eggen. Fordi klubben er tuftet på ideene han innførte på slutten av 80-tallet. Da Kåre Ingebrigtsen kom inn sist, ble det satt i spill igjen. Resten av norsk fotball har vært litt som Viking. Det har vært mange sterke trenere, men manglet en tråd.

Han peker på tiden med Roy Hodgson, da han selv satt i ASA-styret, som et godt eksempel. Den tidligere engelske landslagssjefen kom inn i en tid hvor en hadde leflet med tanken på å spille likt i hele klubben. Om å dyrke noe eget.

– Men du kommer ikke til Roy med noen bok om hvordan du skal spille. Det driter han i. Samtidig er han en av verdens aller beste trenere til å organisere lag, sier Økland.

Hodgson var fem poeng fra gull i sitt andre år som trener. Så dro han til Finland. Den litt kjedelige defensive, men effektive fotballen, ble skiftet. Først var det full krise med Tom Prahl. Så ble det bedring med Tom Nordlie og ny nedtur med Uwe Röslers tanker.

– Du må velge trenere som spiller på måten klubben vil. Jeg vet ikke helt om vi har vært tro mot det i Viking, erkjenner han.

LES OGSÅ: Viking-legendene snakker ut om krisen

Siste store nedtur i 2015

Økland sliter med å peke på når egentlig nedturen i Viking startet. Organiseringen har vært en hemsko siden flyttingen fra Eiganes. Det har også vært mange oppturer etter gullalderen på 70-tallet. Det har vært seriegull og cupgull. Klubben har likevel aldri klart å leve opp til forventningene om topp tre som satte seg i hodet, også for en ung Økland, for over 40 år siden.

– Og alt ligger egentlig til rette. Både klimatisk, i forhold til folketall, interesse og ressurser skal storbylagene dominere. Men det er bare i Trondheim det skjer.

Den vanvittige krisen vi nå ser i klubben mener han i hovedsak er en konsekvens av det som skjedde i 2015. Det er det som er den siste og utslagsgivende starten på nedturen til Viking.

Pengene fra 2012-emisjonen var brukt på å bedre likviditet og slukke branner. Samtidig ble det kuttet kostnader over en lav sko. Nå skulle en nok en gang hente penger og samtidig sørge for at klubben fikk ett styre.

Midlene skulle blant annet brukes for å dyrke inntektskilden med spillersalg videre. Man måtte kunne handle for å stå fritt til å selge på sommeren. Det sa styret nei til.

Etter at Økland hadde kastet inn håndkleet kom så flere rare valg han sliter med å skjønne.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor Bödvarsson ikke ble solgt den sommeren. Budene fra Kaiserslautern var oppe i seks millioner og han hadde ikke mange kampene igjen før kontrakten løp ut. Viking kunne nok også fått 15 prosent i videresalg. Med visshet i at han ble solgt videre til Wolves for 30 millioner året etter, så gikk klubben glipp av 10 millioner der, sier Økland.

– Er det noe spesifikt du angrer på fra din tid som direktør?

– Det er alltid enkelthendelser som kunne vært håndtert annerledes, men i det store sammenhengen er det spesielt én ting jeg har brukt mye tid på i etterpåklokskapens ånd, erkjenner han.

(Saken fortsetter under bildet)

Charlie Granfelt. Foto: Roy Storvik

Hendelsen han tenker på var generalforsamlingen i 2015. Geir Solstad og Dag Husebø hadde brukt mye tid på å slå sammen ASA og FK. Det skulle bli ett selskap. Så kom generalforsamlingen med mer uenighet enn ventet.

– Charlie Granfelt ble overraskende foreslått som ny styreleder – uten at jeg skal si mye mer om det. De fleste trodde nok Solstad skulle fortsette. Det var ganske store uenigheter mellom aksjonærene. Jeg var blant pådriverne for ett styre. Ove Tveterås reiste seg og foreslo at vi skulle la være å stemme og bruke mer tid. Finne ut om alle kunne enes. Jeg tok ordet og presset på for å gjennomføre. Det har jeg tenkt mye på. Jeg skulle hørt på Ove og støttet hans forslag, selv om jeg ikke hadde stemmerett på generalforsamlingen. Det har gått skikkelig galt etter det.

– Har eierne til Viking vært sitt ansvar bevisst de siste årene?

– Ja. Det har stilt opp når det har vært emisjoner, det er ingen tvil om det. Det er ikke der problemet først og fremst ligger. Jeg skjønner at de ikke vil kaste penger inn i et selskap de ikke får styre. Det er fortsatt krefter i FK som snakker om dem og oss. Aksjonærene må ikke få mer makt. Da får du det ikke til. Det blir som da Per Borten snakket om å bære sprikende staur.

LES OGSÅ: – Verste styremøte jeg har opplevd

Fakta:
Vikings administrerende direktører:
Eirik W. Henningsen 2015-nåværende
Arne Larsen Økland (2012–2015)
Bjarne Berntsen (2010-2012)
Erik Forgaard (2005–2010)
Bjarne Berntsen (1999–2004)

Vikings fall: Hvor gikk det galt?

Vikings nedrykk er et faktum. RA vil i denne serien rette søkelyset mot tidligere direktører, eiere, trenere, stadion og fansen. 

Del 1 – Direktørene

Del 2 – De som fikk sparken

Del 3 – Eierne

Del 4 – Identiteten

Del 5 – Trenerne

Jonevret: – Satsingen manglet forankring i virkeligheten 
Topptrenerne som mislyktes i klubben
– Tar vi oss ikke råd til å bygge klubben, kan vi bli værende i OBOS-ligaen

Del 6 – Fansen

Del 7 – Akademiet

Årlig pluss på 3,8 millioner på akademiet
Disse talentene vil høste erfaring i OBOS-ligaen

Mer fra Dagsavisen