På dagens aksjonærmøte i Viking presenterte styreleder Ole Rugland at klubben oppretter et datterselskap, Viking Stadion AS, som skal stå for utviklingen av stadion. Foto: Pål Karstensen.

Viking oppretter datterselskap og selger stadion til seg selv

På dagens aksjonærmøte i Viking presenterte styreleder Ole Rugland planene for Viking stadion, og de går på at klubben oppretter et eget datterselskap og selger stadion til seg selv.

Følg RA Sporten på Facebook!

Som RA tidligere har skrevet skiller Viking ut stadion i et eget selskap, for å øke inntektene og mulighetene for å tjene penger rundt pengesluket som er Viking stadion. I dag koster det rundt regnet 17 millioner kroner å drifte stadion, og nå vil klubben gjøre noe med den summen.

– Hovedgrunnen til at vi gjør dette er for å sikre den sportslige driften av Viking, og skape rom for utviklingen av flere unge spillere. I tillegg oppretter vi et eget datterselskap som primært skal jobbe med å utvikle stadion, sier Rugland.

Viking Stadion AS skal utvikle stadion

Han er styreleder i Viking og presenterte i dag styrets planer for Viking stadion på et møte for klubbens aksjonærer.

– Ideen er at vi skal få rendyrket den delen som går på kommersiell bruk av stadion, og få inn de som har kompetanse innen eiendomsutvikling inn i datterselskapet. Samtidig som vi beholder de som har kompetanse på å drive en fotballklubb i hovedselskapet, sier Rugland.

Utskillelsen i et eget stadion innebærer at Viking oppretter et eget datterselskap, som blir hetende Viking Stadion AS. Datterselskapet er 100 prosent eid av dagens eiere i Viking, som betyr at klubben er godt innenfor 50 prosents-regelen de har etter avtalen med kommunen. Den sier at Viking må eie 50 prosent av stadion, eller tilbakebetale de 50 millionene de fikk av kommunen i lån for å etablere stadion.

– Sånn det er nå vil dagens aksjonærer eie 100 prosent av stadion, da vi nå bare rigger selskapet for investeringer i 2017. Det vi gjør i dag gjør oss verken rikere eller fattigere, men i det lange løp kan vi få inn de som er interessert i eiendomsutvikling og den siden inn som aksjonærer i Viking Stadion AS, mens de som er interessert i den sportslige utviklingen kan investere i klubben, sier Rugland.

Plasserer gjelden i datterselskapet

Daglig leder i Viking, Eirik W. Henningsen, hilser prosessen velkommen.

– Vi har ikke fått ut potensialet i stadion, som skulle gi Viking en bærekraftig økonomi. Det er ingen grunn til å tro at dette grepet som nå blir gjort ikke vil være positivt for klubben, da vi kan øke inntektene ved bruk av stadion, samtidig som vi kan plassere gjelden i det nyopprettede datterselskapet, forteller Henningsen.

Han forteller at de allerede har tatt gode grep rundt billettsalget, og håper å skape en mer intim atmosfære.

– Trekk inn mot midten-prosjektet var veldig bra, og med de nye grepene vi nå tar håper vi å skape bedre trykk på stadion i alle kamper. Vi gjør det enklere for folk å komme på kamp, samtidig som det ikke er problemer for oss å åpne stadion igjen hvis det skal være nødvendig, sier han.