Viking-assistent Bjarte Lunde Aarsheim kjenner på følelsen av å være med på å trene klubben ned én divisjon. – Det er en krevende situasjon å være i, men samtidig har du ikke andre valg enn å se framover. Håpet er der ennå, og vi gir ikke opp, sier han. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viking-legenden kjenner på nedrykksansvaret

Bjarte Lunde Aarsheim synes det er fryktelig tungt å være blant de ansvarlige for årets Viking-sesong, og at det gjør vondt i et mørkeblått hjerte at han er med på det som ser ut til å ende med nedrykk.

Følg RA Sporten på Facebook!

425 kamper ble det for Bjarte Lunde Aarsheim i en Viking-karriere som blant annet inneholder cupgullet mot Bryne. Nå er midtbanesjefen med på det som ser ut til å bli klubbens første nedrykk på over 30 år.

– Det er ingen god følelse. Med min bakgrunn og historie i klubben og at jeg har vært Viking-fan hele livet er det ekstra tungt å være blant de ansvarlige for et nedrykk. Jeg kjenner på den ansvarsfølelsen, sier Aarsheim til RA.

LES OGSÅ: Resignert Danielsen: – Definitivt spikeren i kisten

– Har vært mye motbakke

Han forteller at det langt fra bare har vært kjekke dager på jobb i år.

– Vi hadde en ok vinter, men fra serien startet har det vært mye motbakke og mange marginer mot. Innimellom har det vært gode prestasjoner, men vi har tatt for lite poeng og ikke vært gode nok, medgir han.

Den beskrivelsen gir han også til seg selv.

– Det har vært mange som har ønsket vår avgang og ment at verken jeg eller Ian er gode nok på dette nivået. Vi er uerfarne og har gjort feil, men jeg føler vi har stått godt i det. Samarbeidet har fungert bra, og vi har jobbet hardt for å prøve å snu det. Det har vi ikke lykkes med dessverre, men vi har gjort så godt vi kan, sier han.

LES OGSÅ: Klamrer seg fast til det siste lille halmstrået

– Mye vi kunne gjort annerledes

Samtidig erkjenner assistenttreneren at det er mange ting de kunne gjort annerledes.

– Vi har brukt mange spillere, og hatt stor utskiftning i spillerstallen. Det har gjort at jeg ikke synes vi har fått satt et ordentlig lag. Så har enkeltspillere underprestert og vi har ikke fått det beste ut av troppen, sier han og fortsetter:

– Kunne vi ha trykket på mer for å få inn de spillerne vi ønsket, men som vi ikke fikk inn i januar? Skulle vi ha vært enda tøffere med tanke på å beholde Adegbenro i sommer? Det er mange ting vi kunne gjort annerledes, men samtidig er det ikke alltid det beste for klubben har vært det vi har ønsket oss, sier han.

Selv om alt håp ikke er ute, innser Aarsheim og de fleste i Viking at det skal mye til for at klubben blir å se i Eliteserien også neste år.

– Alt er ikke kjørt enda, og vi skal kjempe for å fullføre sesongen på beste mulige vis. Samtidig må vi være realistiske, og tenke på neste år. Hvis alt håp skulle være ute kan det være lurt å hive inn flere unge spillere som kan få nyttig lærdom av å spille i Eliteserien, sier Aarsheim.

LES OGSÅ: – De ser store likheter med 1986

Kan gi flere unge sjansen

Han forteller at planleggingen for neste sesong er i gang.

– Uansett hvilket nivå vi spiller på er vi i gang med prosessen å se på hvilke spillere vi vil beholde og hvordan vi kan få en mest mulig slagkraftig tropp neste år. Vi kjenner ikke til hvilke økonomiske rammer vi får, men vi må gjøre prioriteringer uansett vedrørende de vi har på korttidskontrakter.

Selv om sesongen i store trekk har vært blytung, kommer han ikke til å gi seg.

– Vi har fortsatt energi og mye å gi til denne klubben. Hadde vi mistet den og alt håpet hadde det vært en annen sak. Vi er begge konkurransemennesker, og hvis det skulle ende med nedrykk skal vi få Viking opp igjen, sier han.

Til tross for mørke stunder nå, nytter det ikke å grave seg ned.

– Det har vært en hel haug med små og store ting som har gjort at det har gått som det har gått. Det må vi ta lærdom av, men så må vi se videre. Det nytter ikke å grave seg ned, og skylde på ditt og datt for at du ikke er bedre. Da kommer du ingen vei, så vi må takle realiteten og stille oss selv spørsmålet hva gjør vi nå for å komme videre, sier Aarsheim.

LES OGSÅ: Frykter lengre tid på nivå to