Tilskuersnittet til Viking ligger nå under hva det gjorde siste året her på Stavanger stadion i 2003. FOTO: LARS IDAR WAAGE

«Viking har rykket tilbake til start»

KOMMENTAR: Da Viking forlot Stavanger stadion i 2003 så 6712 tilskuere i snitt de 13 hjemmekampene. Så langt i år er snittet på Viking stadion skarve 6680.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det siste tallet gir assosiasjoner til sprukne pølser og ståplasser på Eiganes. Ikke til pomp, prakt og flatskjerm. Jeg håper for Vikings del at bunnen nå er nådd.

Her ligger også den åpenbare kjernen til de økonomiske problemene. Viking hadde ikke behøvd 16.000 på hver kamp for å snu det. «Kun» 10.000 tilskuere på hver hjemmekamp hadde gitt balanse etter hestekuren.

Regnestykket er enkelt. Et anslag på at hver tilskuer bruker 200 kroner – inkludert både billett og kioskhandel – så sitter du igjen med 660.000 kroner i lavere inntekter per kamp enn med et snitt på 10.000 besøkende.

LES OGSÅ: – Kan være verdt å vurdere Tripic

Det er nesten ti millioner årlig i forskjell.

Så kan du gjerne legge synergieffektene på toppen. Blant annet sier det seg selv at forestillinger med 10.000 gir Viking et annet grunnlag for hva de kan ta betalt per sponsorat enn 6700.

Da Viking stadion sto ferdig i 2004 tok det raskt av. Toppen kom i 2007 med 15.842 tilskuere i snitt på hjemmekampene. På høsten var det i praksis utsolgt på hver kamp.

LES OGSÅ: Direktøren lar skjegget gro til Viking er ute av NM

Det som også er sikkert er at det er det samme publikumet som sitter med universalnøkkelen til å gi Viking en opptur. Om fansen til store klubber bestemmer seg så trykker de sine sovende kjemper opp og fram igjen. Som i de blå delene av Manchester og Glasgow.

Så er spørsmålet om fansen i Stavanger vil gjøre det samme. Om Viking betyr nok for identiteten vår.

Tradisjonelt sett er det kun resultater som vekker interesse, men stemningen har vært upåklagelig blant dem som faktisk har møtt opp de siste kampene.

Folk elsker å se Julian Ryerson og co. kaste seg inn i dueller med dødsforakt i blikket. Sultne spillere, ærlig erkjennelse av tilstanden, ingen stjernenykker og et lag som vil noe. Det er en fornuftig resept.

Viking har gjort en stor jobb for å endre seg de siste årene. Den viktigste og vanskeligste jobben har handlet om holdninger til omgivelsene. Nå begynner de få som sitter igjen i Jåttåvågen å få dreisen på dette også.

LES OGSÅ: Ledger vil gjerne bli

Derfor er det lett å unne Viking flere enn 6680 tilskuere når Sandefjord kommer på besøk søndag.

Husk også stemning genererer flere tilskuere på en fotballtribune.

Og flere tilskuere genererer igjen både bedre stemning – og en bedre opplevelse.