Vidar Schanche vant i fjor Mølsterprisen. Morten Mølster var også en person som han satte høyt både som musiker og menneske.

Vidar Schanche på Maijazz:Våkenetter ble verk

Vidar Schanche skal fredag framføre sitt nye verk «Awakening» på Folken i forbindelse med Maijazz.

I fjor var det han som fikk Mølsterprisen. Med en slik pris ligger det også i føringen at han i år må framføre en konsert.

– Jeg hadde før jeg fikk Mølsterprisen allerede et ønske om å framfør et nytt verk til årets Maijazz. Et stykke jeg har gitt navnet «Awakening».

– Du har også god erfaring med å holde deg våken om nettene?

– Ja, jeg sover ikke så mye, ofte blir det kun med et par, tre timer. Jeg har søvnapné og må ligge med et utstyr som jeg vurderer å bruke på et platecover, sier Schanche.

Tankene kommer

Når han først ligger der våken så kom også tankene og inspirasjonen til stykket han har skrevet.

– Ja, og det er ikke bare muntre tanker som kommer. Jeg er ikke lenger i 20-årene, men 36, og da begynner det å komme tanker som: Er jeg på rett plass i livet? Hva er det egentlig jeg holder på med? Er de valg og prioriteringer jeg har gjort i livet de rette?

– Vi skjønner at du har problemer med å sove.

– Ja, og med slike tanker så blir også musikkstykket en smule dystert, men også melodiøst, litt mystisk som et drømmelandskap, sier Schanche.

Han er kjent for å la selve musikken fortelle innholdet, men denne gang har han laget et verk med tekst. Det vil si teksten har han overlatt til Ray Kane.

– Han er en god venn av meg som jeg bodde sammen med da jeg studerte i Leeds. Vi var mye sammen om nettene og tittet på filmer på Channel 4 på grunn av felles søvnproblemer. Så det å overlate tekstene til han er i de beste søvnløse hender, sier Schanche.

Leeds

Schanche har bodd fem år fordelt på to perioder i Leeds hvor han også til slutt tok mastergrad ved Leeds College of Music.

– Jeg er ikke helt sikker på hvorfor jeg havet akkurat der. Men i ettertid er jeg glad for at jeg fikk oppleve denne byen og det fantastiske studentmiljøet. Blant annet startet vi bandet EGG3. Som Sandnes-gutt med fjord og fjell ble jeg møtt av et fattigstrøk med forfalne bakgårder og rotter. Men slike opplevelser er det også greit å få med seg. Oppholdet i Leeds har nok også vært med på å forme meg. Blant annet med å være åpen til mange musikkretninger, samt det å tørre å gjøre nye ting, sier Schanche.

Han fikk Mølsterprisen i fjor og hadde også varme tanker om Morten Mølster, både som musiker og menneske.

– Han var utrolig kunnskapsrik og dyktig som musiker, men samtidig et uvanlig fint menneske å bli kjent med. Dødsfallet til Morten som levde et sunt liv slo ned som en bombe. Da jeg fikk dødsbudskapet var jeg på vei til studio. Der måtte jeg bare melde pass. Sjokket over dødsfallet satte punktum for noen kreativ virksomhet den dagen, sier Schanche.