Nyheter

Vidar-nei til nytt cricketforslag på Lassa

Nye planer for cricket og andre små idretter vil gå hardt ut over fotballen. Vidar-sjefen reagerer kraftig.

I Stavanger-budsjettet er det satt av 6,5 millioner kroner til cricketbane og andre mindre idretter. En disposisjonsplan for Lassa kom på plass, men saken har vært en ny runde hos politikere i kommunalstyret for miljø og utbygging og administrasjonen (se fakta nederst i artikkelen).

Daglig leder Gaute Johannessen i FK Vidar er fortørnet over både saksbehandlingen og det nye forslaget.

– Planen er nå snudd helt på hodet. Det er en merkelig prosess, og resultatet er nå blitt dramatisk, sier Johannessen til RA.

– Utelatt og forbigått

I siste runde har Vidar FK ikke fått saken til uttalelse, mens administrasjonen har vært i kontakt med Norges Rugbyforbund, Norges Cricketforbund, Norges Amerikanske Idretters Forbund (lacrosse og amerikansk fotball) og Norges Soft- og baseballforbund.

– Vi er blitt fullstendig utelatt og forbigått i prosessen, og det nye forslaget kommer fullstendig uventet og overraskende, sier Johannessen.

Han ble kontaktet av KMU-nestleder Leif Arne Moi Nilsen (Frp) om saken da saksdokumentene ble lagt fram før helgen.

For Vidar, som ifølge Johannessen er spurt om hvordan klubben stilte seg til at den ene grusbanen ble omdisponert til cricketbane med gress.

– I utgangspunktet en dårlig løsning for oss, da klubben er minimalt med kapasitet, og vi på sikt har håpet at det kunne komme kunstgress her. Det ble kommunisert at i bytte for å gi vekk dette arealet skulle flerbruksfeltet få kunstgress, som fotballen i stor grad kunne benytte seg av. Vår tanke var at vi måtte gi og ta, framholder Johannessen.

Problemet for Vidar er at det nye forslaget legger opp til naturgress både på flerbruksfeltet og dagens grusbane.

– Selv ønsker jeg kunstgress også på dagens hovedbane. Naturgress tåler svært lite trening, til tider er det så bløtt at vi må stenge banene for ikke å ødelegge den. Banen tåler at bare A-lagene for herrer og kvinner spiller. Naturgress på våre treningsområder reduserer kapasiteten, sier Johannessen.

Han peker på at det er svært stor fotballaktivitet på Lassa.

– Vidar har 50 fotballag som bruker dette anlegget, med 700 medlemmer, som trener i snitt tre ganger i uken. Kunstgressbanene er i bruk fra klokken 15.30 til rundt klokken 22.30, sier Johannessen.

– Hån

Moi Nilsen, som også er leder i Eiganes og Våland bydelsutvalg, er provosert over at Vidar ikke er hørt i siste runde.

– Det er en hån mot fotballen at Vidar ikke er hørt nå, sier Moi Nilsen til RA.

KMU-nestlederen går mot forslaget slik det nå ligger.

– Vi må få kostnader veid opp mot nytte her. Hvis små idretter med få utøvere fortrenger fotballen, som i det nye forslaget, så må vi se på om ikke cricketbanen kan legges et annet sted, sier Moi Nilsen.

Han mener det er dårlig økonomi å gå for naturgress.

– Naturgress er billigere på kort sikt, men langt dyrere å vedlikeholde enn kunstgress. Vi må se dette i et 10–20 års perspektiv. Det er ikke for ingenting at det for eksempel kommer kunstgress i stedet for naturgress på Viking stadion nå, sier Moi Nilsen.

Kommunaldirektør Leidulf Sjørestad opplyser at kommunen er i ferd med å hente inn uttalelser fra Vidar.

 – Ser at Vidar mangler

– Foruten Idrettsrådet har vi vært i kontakt med ulike forbund som representerer brukergruppene på Lassa. Også vi har sett at blant annet uttalelser fra Vidar mangler i saksframstillingen nå. Vi har derfor i mail tidligere denne uken bedt Idrettsrådet i Stavanger koordinere en uttalelse til planen på Lassa, som vi må få i forkant av møtet tirsdag. Jeg har nå fått bekreftet at saken er sendt til berørte idrettslag, inkludert Vidar, for uttalelse, og jeg forventer å ha denne i løpet av morgendagen, skriver Skjørestad i en e-post til RA.

Seksjonsleder Ingjerd Bratterud i Stavanger kommunes avdeling for park og vei viser til at forslagene som nå legges på bordet er basert på et nytt vedtak fra Stavanger-politikerne i kommunalstyret for miljø og utbygging.

– Vi er blitt bedt av politikerne om å se på om området der cricketbanen opprinnelig var planlagt i stedet kan brukes   som sambruksbane (for rugby, baseball og lacrosse), sier Bratterud til RA.

Hun peker på at også i det nye forslaget legges det opp til flere fotballbaner, med 7-erbaner i området med naturgress nærmest Ynglingen.

Økonomien har også satt begrensninger for administrasjonenes spillerom.

– Politikerne har satt som forutsetning at rammen på 6,5 millioner kroner skal holdes, sier Bratterud.

– Naturgress tåler lite trening. Gaute Johannessen og Vidar har sett for seg kunstgress på flerbruksfeltet?

– Ja, og det kan det godt være at det kommer kunstgress i framtiden, men i forslaget nå skal områder der det nå ligger rugbybane etableres en pitch.

– Er det vurdert å anlegge cricketbane noe annet sted i Stavanger enn Lassa?

– Nei, det er nok ikke store nok arealer andre steder i Stavanger kommune, hvor det også skal kunne spilles seriekamper i cricket, sier Bratterud.

Kommunalstyret for miljø og utbygging behandler saken tirsdag 23. januar.

Fakta om Lassa og cricket:

  • Det er i Stavanger-budsjettet satt av 6,5 millioner kroner til cricketbane.
  • Politikerne vedtok i mars 2017 en disposisjonsplan for Lassa, med cricket på kunstgress ved grusbanen nærmest klubbhuset, og et flerbruksfelt for fotball, rugby, baseball og fotball på det store arealet nærmest Ynglingen.
  • I september sendte kommunalstyret for miljø og utbygging saken tilbake til administrasjonen, som ble bedt om å vurdere om den planlagte cricketbanen skulle plasseres på området hvor det per i dag ligger en rugbybane, og det etableres et pitch (kasteområde for cricket), og at banen utenom pitchen beholdes som i dag.
  • Det skulle også vurderes om området hvor cricketbanen opprinnelig var tiltenkt, kunne bli en sambruksbane for rugby, baseball og lacrosse. Kostnadsrammen på 6,5 millioner kroner sto fast. En annen forutsetning: Antall planlagte fotballbaner kan opprettholdes.
  • Administrasjonen ber nå kommunalstyret for miljø og utbygging endre disposisjonsplanen, slik at flerbruksfeltet prioriteres for cricket og baseball, med muligheter for fotball, og utstyres med en pitch. Banen som er vist som cricket prioriteres for rugby, amerikansk fotball og lacrosse, med mulighet for fotball. Den anlegges med naturgress.

Mer fra Dagsavisen