Nyheter

– Vi ønsker å være synlige i bybildet

Clarion Hotel Stavanger ønsker 24 meter langt takskilt. Rådmannen sier nei fordi «det vil bryte med stilen i middelalderbyen Stavanger».

– Der oppe ser vi for oss at lysskiltet skal være.

Hotelldirektør Ivan Vågstøl peker 47 meter opp i været på utsiden av Clarion Hotel Stavanger i Arne Rettedals gate i Stavanger. På gesimsen av taket som vender ut mot Breiavatnet ønsker han å få montert et lysskilt på 24 meter. «Clarion hotel Stavanger», skal det stå med stilrene enkeltbokstaver med en høyde på 1,2 meter.

– Vi ønsker rett og slett å være synlige for våre gjester og i bybildet. Skiltet er heller ikke nærheten av dimensjonene som andre store hotellkjeder i Stavanger bruker, sier Vågstøl.

Men til nå har verken et flertall av politikerne eller administrasjonen i Stavanger kommune latt seg overbevise av lysskilt-planene. Allerede i januar i fjor ble søknaden fra hotellkjeden avslått. «Tiltaket er i strid med bestemmelsene om skilt- og reklameinnretninger», het det i avslaget fra byggesaksavdelingen til Stavanger kommune. I reglene settes det også begrensninger for dominerende reklame som kan «virke sammenhengende over store deler eller hele fasaden».

Et skilt som dette har Clarion Hotel Stavanger søkt om å få sette opp på bygningen.

Dette er skiltet hotelldirektøren ønsker på taket til Clarion Hotel Stavanger. 

– Vil gi presedens

Heller ikke kommunalstyret for byutvikling (KBU) ga hotellkjeden medhold da de behandlet klagen fra dem i sommer. Vedtaket ble imidlertid opphevet av Fylkesmannen i oktober på grunn av en rettsanvendelsesfeil. Torsdag skal derfor saken opp i KBU på ny.

Fra rådmannen har politikerne fått følgende råd: «Rådmannen mener omsøkt skilt ikke ivaretar en ønsket utvikling for skilt- og reklameinnretninger i byen. Dersom sammenhengende skilter over hele fasaden tillates på høye bygninger, vil dette gi presedens.»

– Rådmannen følger anbefalingene til byantikvaren, som er mot dette tiltaket. Skal vi virkelig sette opp en hel haug med skilt på takene i Stavanger? Det skjer ikke på min vakt, sier Kristin Fjeld-Eiken, avdelingssjef for byggesak og byantikvar i Stavanger kommune, til RA.

– Hvorfor er lysskilt som dette problematisk?

– Å si nei til denne type reklame handler om å ta vare på byen vår. Stavanger er en middelalderby, og slike reklameskilt bryter med denne stilen, sier hun.

Skiltet hotellet søker om er 24 meter bredt.

Skiltet er 24 meter bredt.

– Urettferdig

Hotelldirektør Ivan Vågstøl påpeker at det fra før finnes lysskilt på bygg i Stavanger som er langt mer ruvende enn hva de ønsker å sette opp.

I klagebrevet fra hotellkjeden i vår vises det til Radisson Atlantic Blu som har en diger inskripsjon og logo på taket sitt. Siden 1920-tallet har det ikoniske skiltet «Jesus verdens lys» lyst opp hustaket i Bergelandsgata som tidligere var eid av menigheten Apostolisk tro. «Disse skiltene bør ses i sammenheng. Skiltet Clarion søker om vil framstå som langt mer diskré og langt mindre synlig, fordi det i stor grad vil ligge skjult bak hotell Atlantics bygg», heter det i brevet.

– Beslutningen fra kommunen er ikke rettferdig, mener Vågstøl. 

At andre bygg har store lysskilt er ikke et argument for å si ja til Clarion, mener avdelingssjef Kristin Fjeld-Eiken.

– Vi må se historisk på det. Radisson Atlantic Blu hotell fikk ja til å sette opp skilt i 1972. Den gang hadde man andre retningslinjer å forholde seg til og man tenkte at dette var greit. I dag ville jeg aldri sagt ja til Radisson-skiltet, sier hun.

Mer fra Dagsavisen