Politiet innførte ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi kan ikke mure oss inne på grunn av terrorfrykt

Ett år etter lastebilangrepet i Nice er en rekke tiltak gjennomført for å sikre mot lignende angrep i Norge. Men vi kan ikke mure oss inne, advarer politiet.

Fredag markerer Frankrike ettårsdagen for terrorangrepet i Nice, der 86 mennesker ble drept da en 19 tonn tung lastebil kjørte i full fart mot folkemengden på den populære strandpromenaden i byen. Tusenvis av mennesker var samlet på strandpromenaden for å feire den franske nasjonaldagen.

I ettertid har også andre europeiske byer opplevd angrep av samme type. I Berlin ble tolv mennesker drept da et vogntog kjørte inn i folkemengden på et julemarked, og i Stockholm ble fem drept da en lastebil kjørte i stor fart nedover en gågate.

Hendelsene har skapt en ny bevissthet om faren for lignende angrep også i Norge. Men sikringstiltakene kan ikke gå for langt, understreker politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

– Det handler i stor grad om hvilket samfunn vil ha, sier Fredriksen til NTB.

– Du kan ikke mure igjen sentrale deler av en by. Det må være ferdsel der for at byen skal kunne pulsere og leve, og for at virksomheten skal gå sin gang. Det er det som må være den akseptable risikoen i et åpent demokrati, sier han.

I Oslo har politiet vært i dialog med kommunen om sikkerheten, for eksempel under 17. mai-feiringen og i forbindelse med andre arrangementer.

I tillegg har politiet arbeidet opp mot bransjen for å bevisstgjøre lastebilsjåfører om faren for kapringer.